INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Esélytelenek a hongkongi tárgyalások

Infostart / InfoRádió
Az EU kereskedelmi biztosa, Peter Mandelson pénteken azt mondta, hogy alig van esély a haladásra a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) e heti hongkongi értekezletén.

- Nemigen látható, milyen haladást lehet elérni, ha a megbeszélések a jelenlegi irányban folytatódnak. A kibontakozó irányzat aggodalomra ad okot, a fő kereskedelemfejlesztő területeken az ambíciók, ha egyáltalán valamerre haladnak, hát inkább visszafelé - mondta Mandelson hongkongi sajtóértekezletén.

A fő partnerek az EU-t vádolják, hogy nem ajánl eleget a mezőgazdasági kereskedelemben, az EU ellenben azt állítja, hogy már elég ajánlatot tett, és most az Egyesült Államokon, Kanadán, Ausztrálián és Új-Zélandon a sor, hogy beleegyezzenek mezőgazdasági külkereskedelmi rendszerük megreformálásába, mielőtt az EU határidőt adhatna a mezőgazdasági exporttámogatások megszüntetésére.

Mandelson azt mondta, hogy az EU kész lett volna már az e heti, hongkongi értekezleten határidőt ajánlani, azonban "más országok még a rajthoz sem sorakoztak fel".

Az ipari kereskedelem vámcsökkentésével kapcsolatos megbeszélésekről azt mondta, hogy az eddig elért eredmények "oly feltételesek és kivételekkel körülbástyázottak, hogy nem látni, egyáltalán miként segíthetnék a nagyobb piacra jutást".

A szolgáltatások kereskedelmének felszabadítására vonatkozó javaslatoknál "általános törekvés tapasztalható a már eddig is sovány eredmények felvizezésére", mondta.

A címlapról ajánljuk