eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Pentagon amerikaiakat figyel meg

Az NBC amerikai tévéhálózat szerint az Egyesült Államok védelmi minisztériuma információkat gyűjt az iraki háborút ellenző amerikaiakról és figyelemmel kíséri a békemegmozdulásokat.

Az NBC által megszerzett adatbázisban 1.500 olyan "gyanús esemény" szerepel, a többi között háborúellenes tüntetések és gyűlések, amelyeket az elmúlt tíz hónapban rendeztek az Egyesült Államokban.

Az amerikaiak a vietnami háború óta gyanakodva figyelik a háborúellenes tevékenység állami megfigyelését. A kongresszus az 1970-es években számos meghallgatást tartott az ügyben, és szigorú korlátokat szabott az Egyesült Államokon belüli katonai kémkedésnek.

Az amerikai hadügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni az NBC jelentését a titkos adatbázisról. Elmondta ugyanakkor, hogy az ilyen jellegű adatok gyűjtése a védelmi tárca intézményeinek, érdekeinek és dolgozóinak védelmében történik, felhasználásukat szigorú szabályok rögzítik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×