eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja az új brit javaslatot

A magyar kormány jelenlegi formájában nem tartja elfogadhatónak az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetését előirányzó brit javaslatot. Az Európai Bizottság elnöke és több tagállam vezetése is elégtelennek tartja a tervezetet, amely némileg növelné az új tagállamoknak szán támogatásokat.

Jelenlegi formájában elfogadhatatlan Magyarország számára az unió következő keretköltségvetésére vonatkozó újabb brit javaslat. Ezt az uniós ügyekért felelős magyar tárca nélküli miniszter mondta, aki egy rövid időre kijött az Európai Tanács ülését megelőző, zárt ajtók mögött rendezett parlamenti konzultációról. Baráth Etele közölte: ez nem jelent vétót, a magyar küldöttség tárgyalni megy Brüsszelbe, ahol az a céljuk, hogy megszülessen a költségvetés.

A nagyobbik ellenzéki párt, a Fidesz is elfogadhatatlannak tartja a brit javaslatot – jelentette ki Pokorni Zoltán frakcióvezető-helyettes, aki elsősorban az agrártámogatások brit átszervezési javaslatát nehezményezte, mivel az szerinte még jobban nehezítené a magyar gazdák amúgy sem rózsás helyzetét. Pokorni Zoltán azt javasolta a kormányfőnek, hogy a korábban kialakult nemzeti közmegegyezést képviselje.

A BBC értesülése szerint a korábbi előterjesztéséhez képest Nagy-Britannia mintegy 2,5 milliárd euróval növelte az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetési kiadásait. Hét új tagállam, köztük Magyarország pótlólagos támogatáshoz jutna.

Korábbi értesülések szerint a britek az előző, december 5-én előterjesztett 847 milliárd euró helyett 849,3 milliárd euróban határoznák meg a kiadások összegét.

London pótlólagos támogatást ajánl fel Magyarországnak, Csehországnak, Lengyelországnak, Szlovákiának és a három balti államnak.

Jack Straw brit külügyminiszter közölte: az új EU-tagállamok hozzávetőleg 150 milliárd euró támogatást kapnak a strukturális és kohéziós alapokból.

Az eredeti javaslat szerint Magyarországnak 22 milliárd euró fejlesztési támogatás jutott volna, az új javaslat ezt 140 millió euróval növeli.

Az átdolgozott javaslatban nem szerpel a brit visszatérítés összegének csökkentése.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az új javaslat egész egyszerűen elégtelen.

Az EU regionális politikai biztosa, a lengyel Danuta Hübner szerint az új költségvetési javaslat egy lépést jelent a helyes irányba, de nem felel meg Európa szükségleteinek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×