eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pinter: állítsák bíróság elé George Busht és Tony Blairt

Az irodalmi Nobel-díjjal idén kitüntetett Harold Pinter szerint bíróság elé kell állítani George Bush amerikai elnököt és Tony Blair brit kormányfőt Irak lerohanása miatt, ami a brit író szerint "égbekiáltó jele az állami terrorizmusnak".

Harold Pinter előre rögzített beszédében kijelentette: az amerikai elnöknek és a brit miniszterelnöknek a nemzetközi büntetőbíróság előtt kellene felelnie tetteiért.

"Irak lerohanása gaz cselekedet volt, égbekiáltó jele az állami terrorizmusnak, amely teljesen figyelmen kívül hagyta a nemzetközi jog elveit" - mondta az író, aki rossz egészségi állapota miatt nem vesz részt Nobel-díj átadás december 10-i stockholmi ünnepségén, sem pedig a svéd akadémia azt megelőző hagyományos előadássorozatán.

Az inkább politikai, semmint irodalmi jellegű előadásában a jelenleg kórházban fekvő Pinter több tízezer ember haláláért tette felelőssé Busht és Blairt. "Mi csak kínzást, fürtös bombákat, gyengített uránt, vaktában elkövetett gyilkosságokat, nyomorúságot és halált adtunk az irakiaknak, amit a szabadság és a demokrácia közel-keleti eljövetelének neveztünk."

A gégerákban szenvedő író azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a II. világháborút követően támogatott minden jobboldali katonai diktatúrát a világon.

"Az Egyesült Államok által elkövetett bűnök állandóan ismétlődőek, erkölcstelenek és könyörtelenek voltak, de csak nagyon kevesen beszéltek róluk" - mondta előadásában a 75 éves Pinter, aki korábban is többször élesen kritizálta az amerikai külpolitikát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×