INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

Megbukott az első brit javaslat

Infostart

Új javaslatot ismertet a jövő héten az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetésével összefüggésben a közösség soros elnöki tisztét betöltő Nagy-Britannia - jelentette be Jack Straw brit külügyminiszter Brüsszelben. A brit elnökség eredeti javaslata ellen 17 tagország sorakozott fel.

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri találkozóján a tagállamok elutasították a hétfőn nyilvánosságra hozott eredeti brit elképzelést, amely többek között az eredetileg tervezettnél kisebb támogatást nyújtott volna a tavaly csatlakozott országoknak, köztük Magyarországnak.

A BBC brit közszolgálati médium úgy tudja: a külügyminiszterek többsége azt várja Londontól, hogy a hét elején benyújtott javaslatban foglaltaknál nagyobb arányban mondjon le a neki járó visszatérítésről.

Diplomáciai források szerint a diplomáciai vezetők azzal vádolták meg Nagy-Britanniát, hogy önös érdek vezérelte a javaslat benyújtásakor.

Alberto Navarro spanyol külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy 17 tagállam – köztük az összes újonnan csatlakozott ország – külügyminiszterei kedden találkoztak és egységesen ellenezték a brit javaslatot.

„Tisztességtelen javaslat, mert elveszi a pénzt a szegény országoktól és a gazdagoknak adja” – fogalmazott Alberto Navarro.

Jack Straw brit külügyminiszter ugyanakkor kijelentette, hogy Nagy-Britannia a legtöbb régi tagállamnál nagyobb szolidaritást mutatott az új tagországokkal, amikor beengedte őket munkaerő-piacára.

A brit diplomácia vezetője szerint a következő napokban további kétoldalú megbeszélések lesznek, és ezek alapján terjesztik elő az újabb javaslatot a december 15-16-i csúcstalálkozón. Jack Straw ugyanakkor a szerdai találkozó után kijelentette: "szűk a tér a megállapodásra".

A BBC brit közszolgálati médium úgy tudja, hogy Tony Blair kormányfő még a héten legkevesebb nyolc tagállam vezetőjével személyesen találkozik, míg további kettővel telefonon egyeztet.

Csütörtökön találkozik egymással a francia elnök és a német kancellár is, hogy „közösen készüljenek” a jövő héten esedékes uniós csúcstalálkozóra.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018