eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Európa a koszovói függetlenség mellett

Koszovónak, mint független államnak, helye van Európában - mondta Pristinában az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Javier Solana szerint mind a koszovói, mind a montenegrói rendezésre lehet olyan megoldást találni, amellyel részben mindenki elégedett lehet.

Javier Solana azt mondta, hogy Európában helye van olyan új országoknak is, amelyek tiszteletben tartják az európai értékeket, szavatolják a szabadság és az egyenrangúság jogát.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a koszovóiaknak szánt üzenetében úgy fogalmazott: elindultak a reménység útján, amely lehet, hogy Brüsszelben ér véget.

A szerb politikusok úgy vélik: Javier Solana kijelentése azt jelenti, hogy Európa nem zárkózik el Koszovó függetlenségétől. Szerbia szerint ha Koszovó független állam lenne, akkor az beláthatatlan következményekkel járna nemcsak a Balkánra, hanem Európára nézve is.

A szerb köztársasági elnök vezetésével tegnap összeült a koszovói tárgyalásokat folytató szerb delegáció; az ülésre meghívták a szerb pravoszláv egyház koszovói főpapjait is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×