eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Amerika nem kínoz tovább

Megtiltotta az amerikai kormány az erőszak alkalmazását a foglyokkal szemben az Egyesült Államok által fenntartott börtönökben. Közben az ENSZ felszólította Washingtont, hogy a kínzás tilalmát saját felségterületén kívül is tartsa tiszteletben.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kijevi látogatásán hangsúlyozta: az új értelmezés szerint a kínzást tiltó ENSZ-konvenció valamennyi amerikai állampolgárra kiterjed. Washington korábban úgy értelmezte az egyezményt, hogy az csak az Egyesült Államok területén érvényes.

Korábban a NATO brüsszeli központjában közölték: a szövetség szabályzatot fogadott el arról, hogyan bánjanak az afganisztáni békefenntartók a fogvatartottakkal. A kérdés azért merült fel, mert emberi jogi csoportok és több európai ország aggodalmát fejezte ki az Afganisztánban raboskodók állítólagos megkínzása miatt.

Közben az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán felszólította az Egyesült Államokat, hogy a kínzás tilalmát saját felségterületén kívül is tartsa tiszteletben.

Louise Arbour az ENSZ New York-i székhelyén felrótta az Egyesült Államoknak, hogy a guantánamói fogolytáborral megengedhetetlen módon a "jog senki földjét" akarta megteremteni.

Felszólította a washingtoni kormányt, hogy vesse alá magát az ENSZ szakértői által végzett vizsgálatnak. A világszervezet emberi jogi főbiztosa kijelentette, hogy a demokráciában elfogadhatatlanok az olyan felszólítások, hogy egyszerűen csak bízni kell a washingtoni kormányban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×