eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon az éjszakai műszakban a fővárosi Szent László Kórházban 2020. április 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Két kiemelt budapesti kórházba szállítják az új, súlyos koronavírusos betegeket

Ezzel visszatérnek a koronavírus-járvány kezdeti szakaszán megszokott rendhez - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.

A kormányzati honlapon olvasható közlemény szerint hétfőn Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatást küldött minden kórház és az Országos Mentőszolgálat számára a járvány mostani szakaszában a koronavírus-fertőzöttek kórházi beutalási rendjére vonatkozó tudnivalókról az egységes végrehajtás érdekében.

Tekintettel arra, hogy az igazolt koronavírus-fertőzöttek és a kórházi ellátást igénylők száma fokozatosan csökken, a kórházak tehermentesítése és a kórházi ellátások fokozatos visszaállítása érdekében a járvány kezdeti szakaszán megszokott beutalási rend tér vissza, miszerint a két kiemelt kórházba - a Szent László Kórházba és a Korányiba - szállítják az új, súlyos állapotú koronavírusos betegeket.

A beutalási rend módosítását az tette lehetővé, hogy a kormányzati korlátozó intézkedések hatására alacsony szinten sikerült tartani a fertőzést - írták.

Kiemelték: a döntés célja, hogy a koronavírusos betegek ellátása minél kevesebb helyen történjen,

"hogy a többi kórházban felszabaduló kapacitások lehetővé tegyék, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a járvány miatt halasztott vizsgálatok, beavatkozások".

A kórházak tehermentesítésével csökken a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók száma, és fokozatosan helyet adhatnak az újra induló elektív, tervezett kórházi beavatkozásoknak, rehabilitációnak - olvasható a közleményben.

Emlékeztettek: a járvány kezdetén is a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet látta el elsőként a koronavírusos betegeket, majd a megbetegedések számának növelésével országszerte több kórház is bekapcsolódott az ellátásba. Jelenleg 35 kórházban ápolnak koronavírusos beteget szerte az országban. A most életbe lépő beutalási rend szerint az újonnan igazolt, eddig az otthonukban elkülönített betegeket, akiknek állapota otthonukban annyira kritikussá válik, hogy kórházi kezelést igényelnek és szállítható állapotban vannak, a Dél-pesti Centrumkórházba (Szent László kórházba) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják. Ez így történt a járvány elején is - jegyezték meg, hozzátéve, második vonalban: a kiskunhalasi, a miskolci, a szekszárdi és az ajkai kórházba, vagy ha ezek kapacitásai megteltek, a többi területileg illetékes kórházba szállíthatóak.

Kitértek arra is, hogy abban az esetben, ha egy valamely kórházban fekvő igazolt koronavírusos beteg állapota súlyosra fordul, de a beteg még szállítható, és a kórház a beteg érdekében indokoltnak látja, hogy a kezelés folytatása a fenti kiemelt kórházakba történjen, akkor kérheti a beteg átszállítását. Az átszállítás előtt a kórházaknak telefonon szigorúan egyeztetniük kell a két fővárosi intézménnyel. Ha a kórház ezt nem tartja indokoltnak és helyben szeretné folytatni a kezelést, akkor természetesen nem kell elszállítani a beteget a budapesti két kiemelt kórház egyikébe sem.

Enyhe tüneteket mutató betegeket továbbra sem kell kórházba szállítani, ők otthoni karanténban maradhatnak - írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

Előzőleg az országos tisztifőorvosnak küldött levélben kért indoklást a koronavírusos betegek Budapestre szállítása ügyében a főpolgármester. Karácsony Gergely a Müller Cecília és Kásler Miklós miniszter által jegyzett, a sajtóban megjelent levélre hivatkozva azt közölte: a koronavírus-fertőzéssel kezelt betegeket közúton Budapestre kell szállítani, vagyis az ország egész területéről két fővárosi intézmény folytatja a fertőzött betegek kezelését. A főpolgármester a többi között azt szeretné tudni, hogy a lépésnek van- e köze a vidéki kórházakon belüli fertőzésekhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×