eur:
401.45
usd:
371.26
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya
Nyitókép: Paks II. Atomerőmű Zrt.

Egy hibás varrat miatt állt le napokra a paksi atomerőmű hármas blokkja

Leállították a Paksi Atomerőmű hármas blokkját, mert az egyik gépészeti berendezés meghibásodott – tette közzé honlapján az Országos Atomenergia Hivatal. Kovács Antal, az üzem kommunikációs igazgatója az InfoRádióban azt mondta, egy hegesztést kell kijavítani, s bár a munka csak pár órát vesz igénybe, a blokk – az újraindítást megelőző ellenőrzések miatt – csak napok múlva érheti el névleges teljesítményét.

Az erőmű kommunikációs igazgatója az InfoRádió Energiavilág című műsorában elmondta: a blokk fő alternatív hűtőkörén egy pár centis hegesztési varratot kell megerősíteni. A munkálatok egy-két órát vesznek igénybe, a meghibásodás azonban egy olyan pontján történt az erőműnek, amit csak leterhelés után lehet orvosolni.

Kovács Antal tájékoztatása szerint a meghibásodásra szombat délután derült fény, azóta a blokkot leállították, felmérték a hiba mértékét, valamint intézkedtek a javításáról. Ugyanakkor, miután az teljes újraindítást nyomáspróbáknak és ellenőrzéseknek kell megelőznie, napokba telhet, mire a blokk újra névleges teljesítménnyel működhet.

A szakember az InfoRádió érdeklődésére kifejtette: az atomerőműben az úgynevezett fő keringetőszivattyú felelős azért, hogy a reaktorban keletkezett hőt elszállítsa a gőzfejlesztőhöz, és a szivattyú egy alternatív hűtőkörének az egyik hegesztési varrata vált tömörtelenné. Az illetékesek a hiba keletkezésekor rögtön észlelték, amint megjelent a gőz a térben. Először csak teljesítménycsökkentésről, majd a blokk teljes leállításáról döntöttek a javítás elvégzése érdekében.

"A leállás a nukleáris szigetet érinti, biztonsági relevanciája azonban nincs, mert egy segédkörről van szó" – tette hozzá Kovács Antal, kiemelve: „nálunk a biztonság az első”. Mivel az atomerőművek bonyolult technológiai objektumok, új blokkok létesítésekor az átláthatóságot, kezelhetőséget nagyban növeli, ha szakmailag homogénebb kisebb-nagyobb szállítási egységekre bontják őket. Ezeket az egységeket az itthon is egyre inkább bevett angolszász terminológia szerint szigeteknek nevezik. Így van nukleáris sziget, amely az atomreaktorból és a gőzfejlesztőkből, valamint azok segéd- és biztonsági rendszereiből áll. A hegesztési varratok amúgy rendszeres, ciklikus ellenőrzés alá esnek.

"Azért tart ilyen sokáig a leállás, mert az atomerőmű esetében a felterhelést megelőzi a nyomáspróba, további ellenőrzések, és maga a felterhelés is majdnem egy nap” – mondta Kovács Antal.

A teljes beszélgetés az EnergiaVilág magazin 2024. október 21-i adásában hallgatható meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 19:49
2024. október 21. 19:27
×
×
×
×