eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Aleksandar Vucic szerb elnök beszél a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában elkövetett lövöldözésről tartott sajtótájékoztatóján Belgrádban 2023. május 3-án. A lövöldözést egy hetedikes tanuló követte el, nyolc diák és egy biztonsági őr életét vesztette, hat diák és egy tanárnő megsebesült. A támadót elfogták a rendőrök.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Tízezrek tüntettek Szerbiában a lítiumkitermelés ellen

Tízezrek tüntettek Belgrádban egy lítium-bánya megnyitása ellen, vasárnapra virradóra a tiltakozók elfoglalták a szerb főváros két vasúti pályaudvarát - közölték a helyi hatóságok.

A rendőrség csak reggelre avatkozott közbe a vasúti közlekedést akadályozókkal szemben, a pályaudvarokról kiszorították a tiltakozókat, s Ivica Dacic belügyminiszter összesítése szerint 19 embert előállítottak.

A rendőrség 24-27 ezer tüntetőről számolt be, míg a szervezők szerint 40 ezren vettek részt a megmozduláson.

Aleksandar Vucic szerb elnök elítélte a pályaudvarok megbénítását, de jelezte, hogy kész a párbeszédre, illetve egy lehetséges referendumra a lítiumkitermelési projektről.

A szerb államfő kijelentette, hogy a pályaudvarok elfoglalása "nem járul hozzá a demokráciához". Mint mondta, a tervezett bányáról a helyi lakosokkal is beszélni fog.

"Egyszerűen nem értem, hogy az emberek ebben az országban, miért akarják tönkre tenni Szerbia gazdaságát" - fogalmazott Vucic. "Szerbiában az emberek valóban azt gondolják, hogy ostoba és bolond lennék, hogy valamit az országom és népem ellen tegyek?" - fogalmazott Vucic.

A szerb kormány július 19-én Belgrádban írt alá szándéknyilatkozatot Olaf Scholz német kancellár és Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnökének jelenlétében a lítium kitermeléséről. A nyugat-szerbiai Jadar-völgyben található Európa legnagyobb lítiumlelőhelye. Az egyebek között elektromos autók akkumulátoraiban felhasználható könnyűfém iránt világszerte nagy a kereslet.

A belgrádi kormány idén júliusban engedélyezte a kitermelést, miután két éve környezetvédők nyomására fel kellett függesztenie a kitermelés engedélyezését. Utóbbiak azzal érvelnek, hogy a kitermelés rendkívül káros az emberekre és a természetes környezetre, ugyanis nehézfémek juthatnak az ivóvízbe.

Németország és az EU a szerbiai lítiumkitermelési projekttel a Kínától való függőség csökkentésére törekszik. Kína ellenőrzi ugyanis világszerte a lítiumkitermelés és -feldolgozás túlnyomó részét.

Címlapról ajánljuk
Búcsúzik a sportvilág a párizsi olimpiától – a záróünnepség élőben

Búcsúzik a sportvilág a párizsi olimpiától – a záróünnepség élőben

Saint-Denis-ben, a Stade de France-ban fejeződik be a XXXIII. nyári olimpia.

Támadnak a darazsak -– a szakértő szerint halálos is lehet, és nem segít a kalcium

A napokban lódarazsak csíptek meg egy nőt Veszprém megyében, szédülni kezdett, hányingere lett és torokdagadást észlelt. A mentésirányító helikoptert riasztott. A kirándulót végül stabil állapotban szállították kórházba. A klinikai immunológus, allergológus szerint erős tünetek esetén azonnal mentőt kell hívni, de enyhébb tünetek után is érdemes orvoshoz menni és konzultálni a teendőkről. Az InfoRádió Nékám Kristófot kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×