eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pexels.com

Gondban lesz a YouTube-bal, ha ilyen mobilja van

A régebbi androidos készülékek gyorsabban merülnek majd a YouTube újítása után.

Miközben a YouTube-on terjednek a sokkal jobb minőségű 4K-s videók, az azoknak a megjelenítését szolgáló programok is változnak. A hvg.hu ír arról, hogy ezek a videófájlok tömörítését és kibontását végző úgynevezett kodekeknél az eddig használatos H264 helyét egyre inkább átveszi az AV1.

Ez azért fontos, mert ugyan sokkal szebb képet kap a felhasználó általa, de az Android 2024 márciusi frissítése (Google Play System Update) óta lesznek olyan régebbi készülékek, amelyek megsínylik ezt a változást. Az Android 12-nél korábbi szoftverrel működő és hardveresen gyengébb készülékek akkumulátora ugyanis lényegesen gyorsabban merül majd.

Ennek technikai háttere, hogy a régebbi készülékek szoftveresen dekódolják a videókat, az eddigi hardveres megoldás helyett – ez pedig nagyobb terhelést jelent, ami az akkumulátort is jobban meríti.

A pozitív oldalon azonban – a szebb videók mellett – az is üdvözlendő, hogy az AV1-kodek kevesebb mobiladatot használ, így a nem korlátlan adatcsomaggal rendelkező felhasználók több videót nézhetnek.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×