eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

A kormány három lépéssel segíti az idehaza céget alapító külföldieket

Főként a nyelv okoz problémát a külföldi cégalapítóknak, de az sem könnyíti meg a dolgot, hogy a gyorsított eljárásban eddig csak forintban lehetett megadni az alapítói vagyont és a könyvelés pénznemét.

Három adminisztratív lépéssel is segíti a kormány azt, hogy a külföldiek, illetve a harmadik országbeli befektetők könnyebben és gyorsabban tudjanak cégeket alapítani Magyarországon - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye nyomán a Portfolio.

A kormány azzal bízta meg a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium bevonásával

tárja fel, mely tényezők okoznak nehézséget többek között a külföldi és a harmadik országbeli befektetők magyarországi cégalapítása során.

Mint írják, a jelentés megállapította, hogy egyre magasabb számban alapítanak hazánkban céget külföldi, harmadik országbeli befektetők, akik a nyelvi nehézségek miatt csak korlátozottan élhetnek az egy napos cégalapítás lehetőségével, mivel ezt jelenleg csak magyar nyelvű szerződésminta alapján lehetséges igénybe venni. Az általános eljárási szabályok alapján ugyanakkor nagyságrendileg 15 nap alatt lehetséges bejegyeztetni egy vállalkozást.

Ezek alapján a csomag három fő lépést javasol:

  1. A helyzet orvoslására a kormány feladatul szabta az alkalmazható szerződésminták angol nyelvű változatának közzétételét a külföldi, harmadik országbeli befektetők számára, így korlátok nélkül elérhetővé válhat az egy napos cégalapítás lehetősége.
  2. Emellett a kormány előírta a cégalapítás során a külföldi okiratok elfogadhatóságáról és ezek felhasználhatóságáról készülő egységes, angol nyelvű tájékoztató közzétételét is, ezzel jelentősen csökkentve a jövőbeni adminisztrációs terheket.
  3. További könnyítést fog jelenteni, hogy amíg korábban az egyszerűsített eljárásban (a Kft. kivételével) csak forintban lehetett meghatározni a könyvelés pénznemét és az alapítói vagyon összegét, addig a jövőben valamennyi cégforma esetén elérhetővé válik az egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban is a devizanem szabad megválasztása az alapításhoz használható szerződésmintában, így segítve az induló vállalkozásokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a vonatkozó rendeletek, jogszabály-módosítások kidolgozása folyamatban van. Továbbá számítanak rá, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése, az eljárások könnyítése jelentős mértékben járul hozzá a versenyképesség fokozásához, a vonzó üzleti környezet további megerősítéséhez.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×