eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Napelemek a Nógrád megyei Szügy községben a napelempark átadása napján, 2019. március 29-én. A hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia-igényét képes biztosítani.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Gond merült fel a csornai napelemgyárban

Miközben a naperőművek telepítése csúcsra jár, a napelemgyártó Ecosolifer két év alatt közel 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze.

Csúszik a januári bérek kifizetésével és állásidőre küldte a dolgozókat a csornai napelemgyártó, az Ecosolifer Heterojunction Kft. „A 2024. januári bérek kifizetésére sajnálatos módon késedelmesen kerül sor. Ezzel egyidejűleg február 12-től – egyelőre határozatlan időre – állásidőt rendelünk el” – a 24.hu értesülése szerint ezzel a szöveggel kaptak levelet a társaság dolgozói.

A lap hozzáteszi, hogy nem először fordul elő hasonló az üzem történetében, 2022 júniusában derült ki, hogy már három hónapja nem kaptak fizetést a munkavállalók. Az állományi létszám akkor 52 fő volt, és hónapokat késve jutottak pénzükhöz az alkalmazottak. Az egyik érintett elmondása szerint akkor 8 ezer forintot kaptak „kárpótlásként”.

A csornai üzem beindítása 2014-től egészen 2020 végéig húzódott, akkor kezdték a termelést; de 2022-ig csaknem 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze a napelemgyár. Holott a beruházás 1 milliárd forint állami támogatást kapott, közel 2 milliárd forint uniós támogatást nyert el, és az Eximbank is 22,5 millió euró hitelt nyújtott a számára. Később az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. átvette a hitelt, és megemelte a keretet. Az indoklás szerint azért, mert a piaci kereslet miatt megduplázzák a kapacitást.

A lap megjegyzi: míg a hitelbiztosítéki nyilvántartásban 80 millió eurós biztosíték szerepel, az MFB csak 40 millió eurós kölcsönről beszélt.

Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×