eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mit csináltak a múlt heti "pénzeső" összegeivel az állampapír-befektetők

Sok megtakarító visszaforgatta a múlt héten kapott milliárdokat.

Felpörgött a Prémium Magyar Állampapírok heti értékesítése: a múlt héten a PMÁP-okból 46,5 milliárd forintnyit vettek a magyar megtakarítók, ami többszöröse az egy héttel korábbi 7 milliárdnak. A legnépszerűbb értékpapír a Fix Magyar Állampapír lett, amelyből 56,7 milliárdnyi fogyott, szemben a korábbi 12 milliárddal. Kicsit lemaradt az Egyéves Magyar Állampapír 37,9 milliárd forinttal, valamint a Bónusz Magyar Állampapír 19,5 milliárddal, míg a Kincstári Takarékjegyből 12,1 milliárd forintnyit vettek.

A megugrás azzal magyarázható, hogy a múlt héten százmilliárdokat kaptak vissza az állampapírokat birtokló befektetők - írta a Világgazdaság. Kedden három PMÁP-sorozat kamatfizetése volt aktuális, szerdán egy negyediké, plusz egy tőkefizetés is történt, ugyanis lejárt az inflációkövető 2024/I papír. Február 23-án a 2028/I, 24-én a 2027/K kötvénynek volt kamatfordulója, így összesen 492,4 milliárd forint került a megtakarítók számlájára.

Az állampapírok megugrott értékesítése arra utal, hogy a kamatbevétel és a tőkejuttatás egy részét újra állampapírokba fektették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Nagy esésből álltak talpra az amerikai tőzsdék

Csúnyán lefordultak az amerikai tőzsdék tegnap, a Dow közel egy éve nem zárt ennyire rossz napot, de a két másik vezető index is komoly esést szenvedett el. Rontotta a hangulatot, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve és az erős amerikai gazdasági adatok ráerősítettek a hosszabb ideig magasan maradó kamatok narratívára. Az ázsiai tőzsdék ezek után szintén lejjebb kerültek, és Európában is esés látszott ma, az USA tőzsdéi azonban javítani próbálnak a tegnapi esés után. Itthon komoly mínuszba került az OTP és a Mol árfolyama, azonban nem érdemes megijedni, hiszen ezt mindkét papír esetében az osztalékszelvény-vágás okozta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×