eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Restaurant service bell vintage with bokeh
Nyitókép: bgton/Getty Images

Megvannak a számok, kilőtt a turizmus

A vendégek száma 13, a vendégéjszakáké 7,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Tavaly novemberben a magyarországi turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,0 millió vendég 2,5 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 13, a vendégéjszakáké 7,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, a külföldivendég-éjszakáké 8,9 százalékkal emelkedett.

A 2023. január-novemberi időszakban a belföldi vendégek 5,8 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában - írta a KSH.

Novemberben a vendégéjszakák 75 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 6,3 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 11 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 9,3, a vendégéjszakáké 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 545 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 428 ezer vendéget és 943 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 8,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 7,0 százalékkal nőtt 2022 novemberéhez mérten.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák 20, illetve 12 százalékát regisztrálták, Budapest részesedése 14 százalék volt.

A külföldi vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 502 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 383 ezer vendéget és 964 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 85 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 14 százalékkal bővült 2022 novemberéhez mérten. A külföldivendég-éjszakák 68 százalékát Budapest turisztikai szálláshelyein regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 5,5 százalékos részesedéssel.

Novemberben összesen 18 747 turisztikai szálláshely, ezen belül 2221 kereskedelmi, illetve 16 526 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

A kereskedelmi szálláshelyek közül 907 szálloda és 965 panzió volt nyitva november egy részében vagy egészében

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 43,4 milliárd forint volt, ez folyó áron 15 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 3,0 százalékkal kevesebbet, 2,2 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Január és november között a turisztikai szálláshelyeken 1,9 százalékkal több, összesen 38,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,8 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal t

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×