eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az NS Captain navű, Libériában bejegyzett  olajszállító tankhajó várakozik a litvániai Klaipéda kikötőjében 2020. június 6-án. A tankhajó nyersolajat szállít az egyesült államokbeli Beaumont városából Fehéroroszországba. Sajtójelentések szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök arra törekszik, hogy diverzifikálja országa energiaforrásait, miután Oroszország leállította fehéroroszországi olajszállításait.
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Érzékeny pontján kapott ütést az orosz olajkereskedelem

India, az orosz kőolaj egyik legnagyobb vásárlója is kénytelen lesz beszüntetni a vásárlásait, mert egy változtatás miatt nem tud fizetni a szállításokért.

Az unió embargós intézkedései miatt Európa részaránya a teljes orosz olaj- és kőolajtermék-kivitelben 4-5 százalékra zsugorodik az idén a korábbi 40-45 százalékról. Az EU-s vevőket fele-fele arányban váltotta fel Kína és India, amelyek ráadásul átlagosan a Brent áránál olcsóbban jutottak így orosz szállítmányokhoz. Viszont India hamarosan kieshet a vevői körből - olvasaható a portfolio.hu-n.

A portál - a Reuters hírügynökség jelentésére hivatkozva - arról ír, hogy az Indian Oil Corp (IOC), az ország legnagyobb olajfinomítója, fizetési problémák miatt késve vagy egyáltalán nem kap meg egyes orosz nyersolaj-szállítmányokat. A fizetés általában az Egyesült Arab Emírségek által használt dirhamban történik, de ez most akadályokba ütközik.

Az USA közbelépése miatt ugyanis az orosz Rosznyefty olajcég nem tud számlát nyitni, így nincs hova utalni az olaj vételárát.

A késedelem már hat szállítmányt érint, és a helyzet arra kényszerítette az IOC-t, hogy alternatív olajforrások után nézzen.

Az indiai olajminisztérium szerint az állami olajvállalatok, köztük az IOC, kihívásokkal szembesülnek az orosz olajért történő kifizetések teljesítése során, mivel az összes indiai banknak nehézséget okoz a vételár dollárban történő átutalása. Ugyanakkor már Moszkvának sem annyira vonzó az Új-Delhivel való kereskedés, mert az indiai finomítók betartják a G7-országok által az orosz olajra kivetett kikötői, hordónkénti 60 dolláros árkorlátot.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×