eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Ez fájhat a napelemeseknek, csökkentik a nyertesek számát

Közel 4 ezerrel kevesebb nyertest vállal támogatni a kormány, mint eddig vállalta - derül ki európai uniós anyagokból.

Közel 4 ezerrel csökkentette a kormány a lakossági napelemes pályázat nyerteseinek számát a korábbi brüsszeli vállalásához képest, és az így felszabaduló 21 milliárd forint támogatást középületek energiahatékonysági fejlesztésére adja oda – vette észre a Portfolio az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott anyagokban.

Egy bizottsági félmondat azonban utal rá, hogy az elszállt magyar inflációra hivatkozott kifelé a kormány. A gyakorlatban ezt úgy kell érteni: a lassú pályázati elbírálás és a még mindig rendkívül körülményes pályázati lebonyolítás alatt annyira elszálltak a kivitelezési költségek, hogy

sok család egyszerűen nem tudta vállalni a sok százezres, vagy akár több milliós önerőt a fix támogatási összeg mellé;

emiatt elállt a lehetőségtől, és ennek az információnak az ismeretében adott le csökkentett vállalást Brüsszel felé a kormány.

Egy másik ok az lehet, hogy a kivitelezők a 40%-os szállítói előlegen felül még mindig nem kapták meg az elvégzett munkák ellenértékét, így közülük többen elállhattak a projektektől, illetve számos pályázat kivitelezését nem folytatják likviditási okok miatt.

A dokumentumban az áll, hogy a 34 920 helyett csak 30 974 háztartás kap támogatást napelemes rendszereikhez. Ebből 11 600 helyett csak 7 385 háztartás kap támogatást a napelemes rendszer mellett elektromos fűtési rendszerre, ablakcserére és tárolóegységre is. Magyarország a fenti csökkentésből rendelkezésre álló forrásokat a középületek energiahatékonysági fejlesztésének támogatására fordítja.”

A gazdasági lap emlékeztet arra is, hogy a kormány októberben úgy döntött, hogy lezárja a fenti napelemes pályázatot, és elindít egy 75,8 milliárd forintos keretösszegű másikat, Napelem Plusz Program néven. Ennek a minap megjelentek a részletei is, így kiderült, hogy már nem uniós, hanem

tisztán magyar költségvetési forrásból valósítja meg a kormány.

A kiírás szerint januárban megnyílik a pályázat, és a támogatási igényeket a benyújtási sorrend alapján bírálják el, a napelemre, és a tárolóra együtt a projekt költségeinek 65%-át, legfeljebb 5 millió forint támogatást lehet elnyerni.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×