eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Russia and Germany flag together realtions textile cloth fabric texture Getty Images
Nyitókép: Oleksii Liskonih/Getty Images

A német legfőbb ügyész több száz millió euró orosz vagyont akar elkobozni

Több mint 720 millió euró (kb. 274 milliárd forint) befagyasztott orosz pénzt akar elkobozni a berlini fővádló.

Az ügyészség azt feltételezi, hogy az oroszok ki akarták játszani az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciókat, és ezzel megsértették a német külkereskedelmi és fizetési törvény előírásait - írja a yahoo!news.

A tavaly februárban kirobbant háború miatt az Európai Unió különféle szankciókat és korlátozásokat vezetett be Oroszországgal szemben. Az intézkedések az energiaszektort, a bankokat, a vállalatokat és a piacokat érintették, továbbá befagyasztották több mint 1000 orosz tisztviselő vagyonát és megtiltották, hogy az unió területére lépjenek.

A portál a Spiegel Online híroldalra hivatkozva azt is közölte, hogy

a német szövetségi ügyészség szeretné, ha a befagyasztott orosz pénz a berlini államkasszába kerülne.

„Ami személy szerint a gátlástalan államférfiakra vonatkozik, az kiterjed a hatalmi apparátusuk tagjainak vagyonára is. Nem engedjük, hogy az Ukrajna elleni háború finanszírozására használt orosz pénz egy részét német bankszámlákon tartsák” – mondta az üggyel kapcsolatban Marco Buschmann, a berlini kormány igazságügyi minisztere.

A német ügyészség arra figyelt fel, hogy nem sokkal az orosz bankszámlák zárolását követően, az egyik moszkvai pénzintézet nevében ismeretlenek, több mint 720 millió eurót kíséreltek meg lehívni egy frankfurti banknál vezetett számláról. A bank azonban nem hajtotta végre az elektronikus átutalási megbízást.

A tiltó rendelkezések kijátszása miatt a német vámügyi nyomozóhivatal, vagyis a Zollkriminalamt vizsgálatot indított.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×