eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Carlos Slim mexikói üzletember a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Mexikói Nagydíjának rajtja előtt a mexikóvárosi Hermanos Rodríguez versenypályán 2022. október 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Mario Guzmán

Átlépett egy bűvös határt a világ egykori leggazdagabb emberének a vagyona

Tizenkét évre volt szüksége a mexikói üzletembernek.

Carlos Slim mexikói távközlési mogul vagyona először lépte át a 100 milliárd dolláros határt, 12 évvel azt követően, hogy a világ leggazdagabb emberévé választották. A 83 éves üzletember idén elsősorban a mexikói peso szárnyalásán nyert sokat, amely mintegy 14 százalékkal erősödött az amerikai dollárral szemben – idézi a Bloomberg tudósítását a Portfolio.

Slim 2023-ban mintegy 27 milliárd dollárral növelte vagyonát az amerikai székhelyű hírügynökség Billionaires Indexe szerint, ennek ellenére a globális rangsorban a 11. helyre csúszott vissza, mivel a technológiai cégvezérek nagyrészt átvették az első helyeket. Míg korábban a 100 milliárd dolláros klubba kerülni volt igazán nehéz,

ma már inkább 200 az új 100,

ugyanis Elon Musk vagyona eléri a 231 milliárd dollárt. Ezzel ő a világ leggazdagabb embere.

Slim 101,5 milliárd dolláros vagyonának nagy része az America Movil SAB távközlési vállalatból származik, ami bevételének csaknem 40 százalékát mexikói pesóban szerzi be, de osztrák tevékenysége révén az eurónak is ki van téve. Slim Grupo Carso SAB nevű vállalatának részvényei, ami az építőipartól kezdve az éttermek és üzletek üzemeltetéséig kiterjedt tevékenységgel bír, idén 109 százalékot emelkedtek.

A milliárdos abból csinált karriert, hogy mély válságok idején is az ország visszakapaszkodására fogadott. Ő volt az egyik legnagyobb haszonélvezője az 1980-as évek végén és az 1990-es években lezajlott széles körű privatizációs hullámnak, ezzel szerezte meg a Telmexet. Ebből jött létre az America Movil óriáscég, amely 22 országban működik, és tavaly 42 milliárd dolláros bevételt ért el – olvasható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×