eur:
391.2
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Hungarian forint in a magnifying glass a business background
Nyitókép: johan10/Getty Images

Elemző: az alapkamat-csökkentésben csak márciusban jöhet lassítás

Havonta újabb 75 bázispontos kamatvágás várható Beke Károly, a Portfolio elemzője szerint egészen 2024 tavaszáig, ha nem jön rendkívüli piaci esemény.

Az MNB monetáris tanácsa kedden ülésezik, és folytatódhat a jegybanki alapkamat csökkentése Magyarországon, legalábbis biztosra veszi a lépést Beke Károly, a Portfolio elemzője. Mint fogalmazott, már az októberi 75 bázispontos csökkentés után is látszott, hogy ha rendkívüli piaci esemény nem zavarja meg a jegybankot, akkor folytatódhat a kamatcsökkentés. Arra is emlékeztetett, hogy egy múlt heti konferencián Virág Barnabás MNB-alelnök arra is elég egyértelmű utalást tett, hogy az októberihez hasonló, 75 bázispontos kamatcsökkentésre lehet számítani, így biztosra lehet venni azt, hogy 11,5 százalékra csökken majd az alapkamat.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa még decemberben is tart kamatdöntő ülést, és Beke Károly szerint az az elemzői várakozás, hogy ott is marad a 75 bázispontos kamatcsökkentési lépték, így 10,75 százalékon zárhatja az alapkamat az idei évet.

"Ha valami rendkívüli esemény nem történik, mondjuk az olajárak nem kezdenek el vészesen emelkedni, vagy a forint nem gyengül jelentősen, akkor ez a 75 bázispontos ütem kitarthat még januárban és februárban is" – mondta az elemző, és hozzátette, ezt erősíti az is, hogy a jegybank alelnöke a múlt héten egyértelmű kamatpályát vázolt fel, és azt mondta, hogy

februárban lehet először 10 százalék alatt az alapkamat hosszú idő után.

"Talán jövő tavasszal, lehet, hogy a márciusi ülésen, amikor friss inflációs jelentés is lesz, vizsgálhatja majd felül a jegybank ezt a 75 bázispontos lépésközt, és esetleg lassíthat a kamatcsökkentési tempón, attól függően, hogy hogyan alakulnak az inflációs kilátások" – mondta Beke Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×