eur:
387.82
usd:
358.23
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Close up of stock market chart and worried atmosphere on a dark background. Forrás: Getty Images
Nyitókép: Forrás: Getty Images

Elemző: idén összességében csökkenni fog a gazdaság

A KSH közlése szerint 0,9 százalékkal bővült 2023 első kilenc hónapjában a magyar gazdaság, tehát vége a technikai recessziónak Magyarországon. Az elemzők többsége ugyanakkor magasabb, 1,1 százalékos növekedésre számítottak.

A recesszió véget ért Magyarországon, az elemzők azonban jobb adatra számítottak, mint a KSH által közölt adat, amely szerint a 3. negyedévben 0,9 százalékkal bővült a magyar gazdaság az előző negyedévhez képest - mondta Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Úgy véli, ez egy nagyon fontos jele annak, hogy véget ért a magyar gazdaság recessziója, ugyanakkor a helyzetet több olyan tényező is árnyalja, amik miatt nem lehet felhőtlen az örömünk.

Ezek közül az egyik, hogy az elemzők a havi részadatok alapján arra számítottak,

ennél erősebb, 1 százalék feletti lesz a növekedés, mégis gyengébb volt a "felpattanás".

Hozzátette, a gazdaság teljesítménye így is elmarad az egy évvel ezelőttitől 0,3-0,4 százalékkal. Úgy véli, a második negyedévi stagnálás és a harmadik negyedévi emelkedés összességében kevés ahhoz, hogy ellensúlyozza a korábbi időszak gyenge teljesítményét.

Az elemző azt is elmondta, a lakossági fogyasztás csökkenése és a beruházások gyengélkedése áll amögött, hogy a magyar gazdaság nem tudott a tavalyi hasonló időszak szintjén növekedni. Ezeket a tényezőket a kivitel javuló teljesítménye sem tudta ellensúlyozni. Madár István arra is kitért, hogy a mostani, friss adat ismeretében már biztosra vehető:

2023 egészében zsugorodni fog a magyar gazdaság.

Emlékeztetett arra is, hogy az év elején még 1,5 százalékos növekedési előrejelzések és tervek is elhangzottak, mostanra viszont biztos, hogy a végeredmény negatív tartományban lesz, hiszen az első három negyedév összességében 1,2 százalékos visszaesést hozott 2022 azonos időszakához képest. Ezt az utolsó negyedév már nem fogja tudni pozitív tartományba fordítani. Hozzátette, inkább az a kérdés, figyelembe véve a negyedik negyedévi kilátásokat, hogy az 1,2 százalék javul-e annyit, hogy az év végén 1 százalék alatti legyen az éves átlagos GDP-visszaesés.

Az elemző arról is beszélt, hogy 2024-ben már jobb lehet a hazai gazdaság teljesítménye, mert csökken az infláció és megáll a reálbérek csökkenése. A beruházásokat a magas kamatok még 2024 elején is fékezhetik. Ezen változtathat az uniós források érkezése, de itt még sok a kérdőjel, miközben kockázat az európai és a kínai gazdaságok gyengélkedése is - összegezte Madár István a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×