eur:
389.2
usd:
361.65
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Fordulat a Nitrogénműveknél: "nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra"

Bige László kedd este bejelentést tett: nem bocsát el 1000 embert és nem szünteti meg "véglegesen" a termelést a magyar agrárium kulcsvállalata.

Mint az Infostart megírta, 93 év után megszünteti a műtrágyagyártást a Nitrogénművek.

Magyarország legrégebb óta működő vegyipari vállalata a múlt hétfőn állt le, a tervek szerint heteken belül viszont újraindították volna a termelést, ám Bige László vállalatvezető az Agrárszektor című lapban azt közölte, végleg befejezik az "elviselhetetlen mértékű különadók" miatt.

"Ez kizárólag arról szól, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket, és bizonyos körök hozzájussanak a Nitrogénművekhez, amit már régóta szeretnének" - mondta a nagyvállalkozó már az RTL-nek nyilatkozva.

Délután azonban fordulat történt, "átértékelték a helyzetet".

"Meggondoltuk, és nem fogjuk a termelést véglegesen megszüntetni, hanem küzdeni fogunk érte" - szólt az újabb nyilatkozat.

A tulajdonos fenntartja állítását, mely szerint a tonnánként 20 ezer forintot jelentő különadó mértékét nem lehet kigazdálkodni, de nem is akarják, jogszerűtlennek tartják, mondván, "uniós elvet sért".

"Nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra, nem hagyjuk magukat. Az összes európai műtrágyagyárnak van ingyenes szén-dioxid-kvótakiosztása, miközben mi 20 ezer forintos tonnánkénti hátrányba kerültünk minden európai versenytárssal szemben."

A cég reggel még mintegy 1000 ember elbocsátását is kilátásba helyezte, de erre sem fog sor kerülni.

Az RTL összefoglalója szerint Bige László és cégei ellen korábban több rendőrségi eljárás is folyamatban volt, a vállalkozó egy ideig házi őrizetben is volt, és rendre azt állította, kormányzati körök akarják rátenni a kezüket agrárérdekeltségeire.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Este is gyengül a forint

Este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×