eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Magyar Turisztikai Ügynökség

Nagyot nyerhet a kormány új intézkedésén a Balaton térsége

A Balaton és a főváros az a két régió, amely távolságtól függetlenül vonzó ingatlanpiaci célpont lehet.

Több oka is lehet a Balaton reneszánszának, ami már nem csak a külföldi vevők megjelenését foglalja magában - számolt be róla a Magyar Nemzet. Az ingatlan.com elemzésére hivatkozva azt írják, a múlt évben 138 ezer lakás cserélt gazdát, a külföldiek nyolcezer lakóingatlant vettek. A legtöbbet a német állampolgárok, akik a Balaton környékét részesítették előnyben, a statisztika szerint Zala, Somogy és Veszprém vármegyéket.

Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője a lapnak arról számolt be, hogy a magyar tenger még az osztrák, holland és svájci állampolgárok körében is népszerűnek bizonyult, az ázsiai térségből érkezők pedig túlnyomórészt a fővárost választották.

A lap megemlíti azt a trendet, mely szerint Magyarországon aki költözik, az korábbi lakóhelye környékén marad, nem megy másik régióba. Ez alól kivétel a főváros és a Balaton környéke.

A Balaton népszerűsége könnyen összekapcsolódik az otthonteremtő támogatásokkal. Mindezt pedig oly módon, hogy a falusi CSOK-ot igénylők több mint fele (összesen) három gyereket tervez, az elérhető támogatott konstrukció pedig ebben az esetben a legmagasabb, jövőre 15 millió forint - mondta el a lapnak a szakember. Úgy véli, ha ehhez hozzászámoljuk a babaváró támogatás 11 millió forintra emelkedő maximumösszegét és a CSOK Plusz maximálisan igényelhető ötvenmillió forintját – csupán az elérhető maximális összegeket összeadva –, a kisebb településeken hatalmas az ingatlanválaszték, főleg a nagyobba költözők esetében, ahol 150 millió forint a vásárlási értékhatár.

Hozzátette, a CSOK-igénylők jelentős része kertes házat vásárolna, amelyből a külvárosokban, az agglomerációban (ezen belül akár a kistelepüléseken) találhat az igényeinek megfelelőt, megfizethetőt. Emellett a támogatott konstrukciók azonos havi törlesztőrészlettel nagyobb összegű hitel felvételének lehetőségét jelentik, mint ha a kamatplafonos piaci konstrukciókat választanák az érintettek.

Ugyanakkor nem minden az anyagi tényező, a magyar családok felelősségteljesen döntenek, szinte nincsen, aki csupán a kedvezményes konstrukciók miatt vállalna három utódot úgy, hogy jelenleg nincs gyermeke

- jegyezte meg a szakértő.

Azt is megemlítette, hogy a kombinálhatóság miatt a Falusi CSOk-os települések abszolút nyertesek lehetnek 2024-ben, felkapottak viszont azok lehetnek, amelyek valamely régiós, kistérségi központhoz, munkalehetőségekhez közelebb találhatók. A Balaton térsége pedig a támogatási rendszer nyertese lehet, mivel a CSOK Plusz a helyben maradást is segítheti.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×