eur:
389.76
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A large number of people enjoying on beach.
Nyitókép: Aliraza Khatri's Photography/Getty Images

Nagyon úgy néz ki, hogy el fog úszni a klímacél elérhetősége

Tavaly még csak évente 15,2 százalékkal kellett volna "dekarbonizálni", idén már 17,2 százalékkal, az olló pedig csak nyílik.

Éves szinten 17,2 százalékos dekarbonizációra lenne szükség a vállalt klímacélok eléréséhez, azonban - mint PwC szakirányú elemzése rámutat - egyetlen G20-országnak sem sikerült ebben az évezredben 11 százaléknál magasabb arányt elérnie.

Az idén 15. alkalommal napvilágot látott elemzés biztatónak látja a napenergia 24,4 százalékos növekedését, de így is egyre magas a fizetendő ár a klímacélok eléréséért, mivel az idei 17,2 százalékos nővekedési kívánalom tavaly még csak 15,2 volt ahhoz, hogy az évi középhőmérséklet ne legyen 1,5 fokkal több, mint ami az ipari forradalom előtt volt.

Az elemzés rámutat arra, hogy minden országnak erőteljesebben kell munkálkodnia a kibocsátás csökkentésén, ha bármilyen esélyt szeretnénk adni az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change/Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) azon elvárásának teljesítésére, hogy 2030-ig 43 százalékkal csökkentsük a kibocsátást. Ehhez ugyanis - a jelenlegi számítások szerint - a szén-dioxid-intenzitást 78 százalékkal kell csökkenteni kevesebb mint hét év alatt.

Örvendetes tendencia, hogy az elmúlt évben megugrott a megújuló energiaforrások felhasználása, elsősorban Ázsiában (főként Kínában), az Amerikai Egyesült Államokban és Európában.

A napenergia 24,4 százalékos éves növekedése a valaha mért legnagyobb mértékű, a szélenergia-felhasználás pedig 13,1 százalékkal nőtt - mindez gyors, szélesebb körű ágazati átállást és infrastruktúra-fejlesztést vetít előre, kiegészülve a fejlődő országok számára nyújtott fokozott támogatással. Ugyanakkor az orosz-ukrán háború következtében megugrott a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása is, ezért 2022-ben mindössze 0,5 százalékkal nőtt a megújulók részesedése a teljes energiamixben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×