eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Young woman reading nutrition label while buying pasta at supermarket.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Kiterjesztette a román kormány az élelmiszer-árrés korlátozását

A rendelkezés 2024. január 31-ig marad érvényben.

Az alapélelmiszer-árrés korlátozásának meghosszabbításáról és kiterjesztéséről döntött a román kormány pénteki ülésén - közölte a bukaresti mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

A korlátozást augusztus 1-jén, sürgősségi rendelettel vezette be a Ciolacu-kabinet, három hónapos időtartamra. A jogszabály 20 százalékra korlátozza a feldolgozók és a kiskereskedők által alkalmazható megengedett árrést, a nagybani forgalmazók pedig (az adásvételek számától függetlenül) együttesen legfeljebb 5 százalékos haszonkulcsot számolhatnak fel.

A nyári sürgősségi rendelet 14 alapélelmiszer árát korlátozta: meghatározott összetételű és kiszerelésű fehér kenyérre, friss tehéntejre, telemeára (román sajtféleség), joghurtra, búzalisztre, kukoricadarára, tojásra, napraforgóolajra, csirkehúsra, sertéshúsra, friss zöldségre, gyümölcsre, burgonyára és cukorra vonatkozott.

November 1-től a korlátozást újabb hét termékre terjesztik ki: meghatározott kiszerelésű kerekszemű rizsre, kalácsra, sűrített paradicsomlére, meghatározott zsírtartalmú tejfölre, margarinra, élesztőre, körtére, fokhagymára és darált húsra.

A bukaresti kormány ugyanakkor 5 százalékra korlátozta a bizonyos importból származó és feldolgozásra nem kerülő termékek esetében alkalmazható kiskereskedelmi árrést. A rendelkezés meghatározott kiszerelésű étolajra, cukorra, lisztre, kukoricadarára, sertéshúsra, csirkehúsra és marhahúsra vonatkozik.

"A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az intézkedés meghozta a várt hatást. Megállítottuk az élelmiszerek túlzott drágulását, sok érintett terméknél jelentős árcsökkenés figyelhető meg. Ezért minden okunk megvan arra, hogy folytassuk ezt az intézkedést, amely különösen az alacsony és közepes jövedelmű családokat védi" - mondta a pénteki kormányülésen a román miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×