eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Közeleg a tél, már az energiafelhasználás korlátozására készülnek

Levelet kaptak a vállalkozások az energiaszolgáltatójuktól.

Az energiakrízis tavalyi tapasztalatait figyelembe véve az Energiaügyi Minisztérium megújította a földgáz-ellátás esetleges zavarainak kezelését célzó előírásokat. A minisztérium közleménye szerint az eddigi gyakorlattal és a nemzetközi előírásokkal összhangban a haváriahelyzetek minden társadalmi, gazdasági szektorra kiterjedő hatékony kezeléséhez szükséges lépéseket az energiaügyi miniszter által vezetett válsághelyzeti bizottság készítheti elő és koordinálhatja.

Az Economx arról ír, hogy a cégek „Új korlátozási rendelettel kapcsolatos tájékoztatás és nyilatkozatételi kötelezettség” címmel kaptak értesítést az energiaszolgáltatójuktól, és a levélben határidős teendőiről tájékoztatják. A korlátozási besoroláshoz már október végéig nyilatkozatot kell tenni, és a vállalkozókat három korlátozási kategóriába sorolják a felhasználási hely földgázteljesítménye alapján:

  • I. korlátozási kategória: a villamos energiáról szóló törvény alapján villamos energia termelői működési engedéllyel rendelkező, az 50 MW és annál nagyobb teljesítményű erőművek energiahordozó-készletének legkisebb mértékéről és a készletezés rendjéről szóló miniszteri rendelet rendelkezései szerint energiaforrás-készlet fenntartására kötelezett felhasználási helyek földgáz-teljesítménye;
  • II. korlátozási kategória: a 10 m3/óra és az a feletti névleges teljesítményű fogyasztásmérővel, az órai adatok jeltovábbításhoz szükséges telemechanikai rendszerrel rendelkező felhasználók és felhasználási helyek földgáz-teljesítménye;
  • III. korlátozási kategória: a 10 m3/óra alatti fogyasztásmérővel rendelkező felhasználók és az órai adatok jeltovábbításhoz szükséges telemechanikai rendszerrel nem rendelkező felhasználók, felhasználási helyek utolsó allokált felhasználása.

A levélben arról is tájékoztat az energiaszolgáltató, hogy a felhasználási hely korlátozási besorolását a társaság végzi el a rendelkezésére álló adatok alapján, illetve a kivételi körbe tartozást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hagyja jóvá, és a kivételi körbe tartozásról szóló nyilatkozat határidős elmulasztásával, valamint pontatlan vagy valótlan adatok megküldésével kapcsolatos minden felelősség a felhasználót terheli.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×