eur:
392.7
usd:
363.33
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényen az Új fenntartható közgazdaságtan - globális vitairat című kiadvány ünnepélyes bemutatóján az MNB konferencia-központjában 2022. május 7-én
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

MNB: 14 millió eurós, történelmi összeget ajánlott fel Magyarország

A jegybank alelnöke az IMF és a Világbank közös közgyűlésén tett bejelentést.

A Magyar Nemzeti Bank célzott befektetésen keresztül közel 14 millió euróval tervez hozzájárulni a Nemzetközi Valutaalap szegénységcsökkentő és fenntartható növekedést támogató alapjához, jelentette be Virág Barnabás az MNB alelnöke az IMF és Világbank közös, Marrákesben megrendezett éves közgyűlésén.

A jegybank közleménye emlékeztet: október 9-15. között a marokkói Marrákes városában került sor az IMF és a Világbank közös, éves közgyűlésére, amelynek ismét központi kérdései közé tartozott a globális szegénység csökkentése. Az IMF e célját elsősorban egy specifikus finanszírozási eszközéből, a Szegénységcsökkentő és Növekedést Támogató Alapjából (Poverty Reduction and Growth Trust – PRGT) finanszírozza, kedvezményes hitelt nyújtva az alacsony jövedelmű, magasabb adóssággal rendelkező fejlődő országok számára. Az alap forrásellátottságának biztosítása kiemelt eleme Kristalina Georgieva IMF vezérigazgató szolidaritásra építő programtervének.

Mint írták, az elmúlt évek globális sokkjai különösen súlyosan érintették a világ fejlődő gazdaságait, ami nagyobb finanszírozási kapacitást tesz szükségessé az IMF részéről. Az IMF vezérigazgatója több forrásgyűjtési kampányt is indított célzottan az erős, stabil gazdasági fundamentumokkal rendelkező országokhoz fordulva. A megkeresést hazánk is megkapta.

Ezen felhívásnak eleget téve a Magyar Nemzeti Bank – mint Magyarország IMF-beli tagságával összefüggő valamennyi feladatot elsődlegesen ellátó intézmény – megvizsgálta a hozzájárulás lehetőségét jogi, likviditási, illetve hitelkockázati szempontból. Mindezek figyelembevételével arra a döntésre jutott, hogy egy, az IMF-nél elhelyezett specifikus befektetés hozamán keresztül 11 millió SDR értékű felajánlást tesz. (Az SDR - Special Drawing Rights, azaz „Különleges Lehívási Jogok” - a Nemzetközi Valutaalap tagjainak igény szerint szabadon használható pénzneme - részletek itt.)

A jegybank rámutatott: Magyarország felajánlása nemcsak hazai mércével tekinthető történelminek, hanem abból a szempontból is, hogy

az Európai Unió feltörekvő országai között ezzel hazánk fogja a legnagyobb összegű hozzájárulást tenni ezen forrásgyűjtési kampányban.

A Nemzetközi Valutaalap a Világbankkal karöltve megkerülhetetlenül fontos szerepet játszik az alacsony jövedelmű országok megsegítésében, hiszen a Bretton Woods-i intézmények történelmi küldetése a szegénység felszámolása. Magyarország, mint korábbi programország első alkalommal jelenik meg befektetőként. Hazánk és az IMF kapcsolatai az elmúlt években folyamatos fejlődésen mentek keresztül, amelynek egy újabb mérföldköve, hogy immáron a magyar hatóságok biztosíthatnak forrást az IMF céljaihoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×