eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án. A jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Varga Mihály: október közepétől felgyorsulhatnak az események az uniós pénzek ügyében

Vannak eszközeink arra, hogy a 3,9 százalékos költségvetési hiánycélt tartsuk, ezeket vizsgálja jelenleg a kormány - mondta a pénzügyminiszter. Arról is beszélt egy konferencián, hogy kezd eltűnni az ikerdeficit veszélye.

A Portfolio tudósítása szerint Varga Mihály a VIG Alapkezelő konferenciáján kifejtette: Magyarország részt vett a közös európai hitelfelvételben és a helyreállítási terv kidolgozásában, mégsem részesült ezekből a forrásokból. Meglátása szerint ha politikai vita van a kérdésben, akkor erre valamilyen politikai választ kell találni.

"Október 15-e után szerintem felgyorsulnak az események, hiszen az év végéig fontos kérdések kerülnek az uniós vezetők asztalára"

- mondta a pénzügyminiszter. Úgy látja, a kohéziós forrásokra vonatkozó partnerségi megállapodás könnyebb ügy, az év végéig megállapodás születhet azokról a forrásokról.

Beszélt a fiskális politikáról, melynek célja visszatérni az egyensúlyi pályára, csökken is már a hiány mértéke.

"Tavaly ősszel vásároltunk 740 millió köbméter gázt, ennek az elszámolásáról van egy vitánk az Eurostattal, mert mi azt mondjuk, hogy ez nem hiánynövelő tétel volt, hanem egy vagyon. Az Eurostat azonban ezzel nem értett egyet, így lett 6,2 százalékos a tavalyi deficit. A cél továbbra is változatlan: 2023-ban tartani a hiányszámot, ami nyilván kihívásokkal teli.

Jelenleg vizsgálja a kormány, hogy ez a 3,9 százalékos cél milyen eszközökkel tartható.

Itt megint belekezdhetnék a múlt heti listámba, de nem teszem, vannak eszközeink, ez a lényeg" - mondta. A cél, hogy a hiánnyal együtt csökkenjen az államadósság is a tavalyi 73 százalékról 70 százalék alá, jövőre pedig 65-66 százalék környékére.

A forint árfolyamával kapcsolatban megjegyezte, hogy az MNB elsődleges feladata az árstabilitás kialakítása, ez a stabilitás az utóbbi hónapokban a forint árfolyamában is megjelent, ami álláspontja szerint jó irány.

A folyó fizetési mérleg egyenlege javulóban van:

a második negyedévben többlettel zárt, az ikerdeficit veszélye "kezd elmúlni".

Kedvező tendenciát mutat a külkereskedelmi egyenleg alakulása, ami tavasz óta pozitív, az egyenleg és az export rekordot dönthet 2023-ban. A külföldi működőtőke-befektetések (FDI) dinamikusan érkeznek az országba - jelezte.

Az MNB veszteségének kezelése egy feladat, a törvényi előírás alapján tőkeveszteség esetén a kormánynak tőkepótlást kell biztosítani. Megjegyezte: az Európai Központi Bank (EKB), vagy a belga jegybank is negatív tőkével működik, a megemelkedett kamatkörnyezet következtében. Emlékeztetett, hogy kérelmet adtak be az EKB-nak a tőkepótlásra, a testület ezt jóváhagyta, így októberben elfogadhatják az erről szóló új szabályozást.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×