eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

Régen látott számok az államháztartási hiány összegénél

A rendkívüli kiadások mellett a költségvetés hiánya május óta nem emelkedett jelentősen – hangsúlyozta az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének július végi helyzetéről kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Mint írják, július végéig az államháztartás központi alrendszere 2940,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2983,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 75,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 118,6 milliárd forintos többletet mutattak.

Júliusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 44,3 milliárd forint hiánnyal zárt.

Az év első hét hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 1078,6 milliárd forintot fordítottak a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára. Összehasonlításként a PM kiemelte, hogy a tavalyi év első hét hónapjában ez az összeg 7,5 milliárd forint volt.

Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 380,5 milliárd forintot fordított a költségvetés július végéig. Ez 87,1 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első hét hónapjában folyósított forrásokat.

A lakástámogatásokra fordított kiadások összege július végéig 346,0 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 28,7 milliárd forinttal teljesült magasabban.

Számottevően magasabban teljesültek idén a babaváró támogatásra fordított összegek is, mintegy 36,0 milliárd forinttal.

Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3428,1 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1309,3 milliárd forintot fordítottak július végéig – derül ki a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatójából.

Még nem lehet fellélegezni

A Portfolio a fenti számokat illetően kiemeli, hogy a júniusi 44,3 milliárd forintos hiány kilenc éve, 2014 óta a legalacsonyabb havi deficitnek számít, de az első héthavi együttes deficit a még hivatalosan érvényben tartott 3400 milliárd forintos pénzforgalmi hiánycél 86,5 százalékát jelenti, tehát ebből is érzékelhető az, hogy komoly feszültség van az idei büdzsében.

Ezt, ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, nemrégiben Varga Mihály pénzügyminiszter is elismerte, jelezve, hogy a nyári szünet után, szeptemberben vizsgálják felül a büdzsét, és ha szükséges, akkor beavatkozik a kormány.

Az is a beavatkozás szükségessége felé mutat, hogy a tárcavezető az idei év egészére is elképzelhetőnek tartja a recessziót, tehát az éves alapon csökkenő GDP-t, ami az adóbevételi lehetőségeket jócskán szűkítené – teszi hozzá a gazdagsági portál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×