eur:
395.67
usd:
364.6
bux:
66168.78
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
money
Nyitókép: guinevra/Getty Images

Régen látott számok az államháztartási hiány összegénél

A rendkívüli kiadások mellett a költségvetés hiánya május óta nem emelkedett jelentősen – hangsúlyozta az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének július végi helyzetéről kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Mint írják, július végéig az államháztartás központi alrendszere 2940,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2983,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 75,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 118,6 milliárd forintos többletet mutattak.

Júliusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 44,3 milliárd forint hiánnyal zárt.

Az év első hét hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 1078,6 milliárd forintot fordítottak a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára. Összehasonlításként a PM kiemelte, hogy a tavalyi év első hét hónapjában ez az összeg 7,5 milliárd forint volt.

Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 380,5 milliárd forintot fordított a költségvetés július végéig. Ez 87,1 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első hét hónapjában folyósított forrásokat.

A lakástámogatásokra fordított kiadások összege július végéig 346,0 milliárd forint volt, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 28,7 milliárd forinttal teljesült magasabban.

Számottevően magasabban teljesültek idén a babaváró támogatásra fordított összegek is, mintegy 36,0 milliárd forinttal.

Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3428,1 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1309,3 milliárd forintot fordítottak július végéig – derül ki a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatójából.

Még nem lehet fellélegezni

A Portfolio a fenti számokat illetően kiemeli, hogy a júniusi 44,3 milliárd forintos hiány kilenc éve, 2014 óta a legalacsonyabb havi deficitnek számít, de az első héthavi együttes deficit a még hivatalosan érvényben tartott 3400 milliárd forintos pénzforgalmi hiánycél 86,5 százalékát jelenti, tehát ebből is érzékelhető az, hogy komoly feszültség van az idei büdzsében.

Ezt, ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, nemrégiben Varga Mihály pénzügyminiszter is elismerte, jelezve, hogy a nyári szünet után, szeptemberben vizsgálják felül a büdzsét, és ha szükséges, akkor beavatkozik a kormány.

Az is a beavatkozás szükségessége felé mutat, hogy a tárcavezető az idei év egészére is elképzelhetőnek tartja a recessziót, tehát az éves alapon csökkenő GDP-t, ami az adóbevételi lehetőségeket jócskán szűkítené – teszi hozzá a gazdagsági portál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont-kutatás: a kegyelmi ügy nem erősítette a baloldalt

Nézőpont-kutatás: a kegyelmi ügy nem erősítette a baloldalt

Mintegy száz nappal az európai parlamenti választások előtt a kegyelmi ügy hatására sem erősödtek a baloldali pártok – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyről Rotyis Bálint, az intézet elemzője beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.05. kedd, 18:00
Czomba Sándor
a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×