eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Felszíni berendezések a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Felülvizsgálta a kormány, hogy mi a teendő gázellátási vészhelyzet esetén

Jelenleg nincs gázellátási vészhelyzet. Ugyanakkor az a hazai fogyasztók biztonságát erősíti, hogy a kiemelkedő kapacitású hazai gáztárolóknak már most 88 százalék feletti töltöttsége.

Új földgázellátási biztonsági szabályokat tartalmaz az a 399/2023. (VIII. 24.) számú kormányrendelet, mely csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben - írja a Pénzcentrum. A kormányrendelettel párhuzamosan az Energiaügyi Minisztérium kiadott egy rövid értelmező, összefoglaló közleményt is, mely szerint a tavalyi tapasztalatokra figyelemmel újította meg a földgázellátás esetleges zavarainak kezelését célzó előírásokat a tárca.

A tárca közleménye hangsúlyozta:

a magyar családok az átdolgozott rendelkezések szerint is a legmagasabb szintű védelmet élvezik,

bármiféle korlátozás nélkül. A hazai fogyasztók biztonságát erősíti a kiemelkedő kapacitású hazai gáztárolók már most 88 százalék feletti töltöttsége. Az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult a gázfogyasztás struktúrája, a fejlettebb kommunikációs és informatikai rendszerek hatékonyabb vészhelyzetkezelést tesznek lehetővé

A megjelent kormányrendelet határozza meg az eredményesen alkalmazható megelőzési intézkedéseket, indokolt esetben a szükséges beavatkozásokat. A korlátozási besorolási és nyilvántartási rendszer időszerű megújítása miatt az átdolgozott szabályok zöme megfelelő felkészülési időt biztosítva 2024 elején lép hatályba.

Az aktualizált szabályozás célja változatlanul a magyar fogyasztók gázellátásának folyamatos biztosítása – áll a közleményben.

A megjelent kormányrendelet határozza meg az eredményesen alkalmazható megelőzési intézkedéseket, indokolt esetben a szükséges beavatkozásokat.

A friss kormányrendelet „a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről” kilenc pontban járja körül azokat a helyzeteket, mi van akkor, ha a földgázellátás során valamilyen (potenciális) kockázat, zavar, vészhelyzet lép fel, és ilyenkor kinek mit kell tennie, illetve esetlegesen kit és hogyan kell korlátozni a gázfogyasztásban. A minisztériumi közlemény szerint „az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult a gázfogyasztás struktúrája, a fejlettebb kommunikációs és informatikai rendszerek hatékonyabb vészhelyzet-kezelést tesznek lehetővé. A szakminisztérium az érintettek bevonásával elvégezte a kapcsolódó előírások felülvizsgálatát".

A felülvizsgálat eredményeként az alábbi 9 területen lehet változás:

  • Általános rendelkezéseket tartalmaz, hogy a) földgázellátási válsághelyzet, b) szolidaritási intézkedések vagy c) üzemzavar esetére
  • Kockázatértékelés, megelőzési cselekvési terv és vészhelyzeti terv
  • Ellátásbiztonságot szolgáló adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó szabályok
  • A földgázellátási válsághelyzetre vonatkozó döntések és intézkedések előkészítése
  • Intézkedések földgázellátási válsághelyzet esetén
  • Az együttműködő földgázrendszerre vonatkozó országos szintű, egységes korlátozási besorolás elkészítése és adatszolgáltatás
  • A korlátozás elrendelése
  • A földgázvételezés elrendelt korlátozásának végrehajtása
  • A biztonsági földgázkészlet igénybevételére vonatkozó szabályok
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Az okos város kifejezést egyre gyakrabban használják világszerte, ami többek között arra utal, hogy egy adott település milyen innovatív stratégiákkal próbálja megtartani a népességét, hogyan tud vonzó lenni a befektetők számára, és mit tesz a fenntartható városfejlesztés érdekében. Ennek mindennapi megjelenési formái gyakran a döntéstámogató digitális technológiák alkalmazásában jelennek meg. Hogy mely világvárosok teljesítenek ebben a legjobban, azt az áprilisban közzétett 2024 Smart City Index ranglista alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×