eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gas meter in a residential building, Germany
Nyitókép: wayra/Getty Images

Szökőév jön, még magasabb lehet a gázszámla

2024-ben 366 nap lesz, és ez befolyásolja a gázszámlát is. Számításunk szerint a plusz nap 4000 forinttal növelheti azoknak az éves számláját, akik nem férnek bele a rezsicsökkentet kvótába.

2024 szökőév lesz, és mivel a rezsicsökkentést nemcsak egy évre, hanem mennyiségre adják, ez a plusz egy nap is befolyásolja majd a számlákat. A kormány ugyanis 63 645 MJ-ban határozta meg (nem 1729 köbméterben, az csak az egyszerűbb kommunikációt segíti) a kedvezményes gáz mennyiségét. Az MVM pedig ezt napra lebontja, azaz jövőre a 63 645-öt nem 365-tel hanem 366-tal osztja el. Ez pedig azt jelenti, hogy akár 4-6 köbméterrel is hamarabb elfogy a rezsitámogatott mennyiség. Ez pedig 4000 forint pluszt jelenthet.

A többlet az átalánydíjasoknál okozhat zavart. Az ő ügyükkel az első között foglalkoztunk.

Ahogy arról már beszámoltunk, több tízezer átalánydíjas kapott a nyár folyamán óriási számlákat, annak ellenére, hogy rendben fizették a részszámlákat. Azok vannak bajban, akiknek az éves leolvasásuk, ami alapján az elszámolószámlát kiállítják, február és július között van és a rezsicsökkentett határ közelében vagy valamivel afölött fogyasztanak.

A 24.hu annak alapján írt erről a jelenségről ismét, hogy alaposan átböngészték az MVM tájékoztatóit, és ezekből kiderül, hogy kizárólag az éves elszámolás időpontján múlik, kell-e valakinek extra magas díjakat fizetnie az új részszámlákon. Egy december 1-jei és egy május 1-jei példát mutatnak be.

A december 1-jei számlával nincs gond, mert ott nem fogy el a kedvezmény az éves leolvasásig, a május 1-jeinél azonban igen, és emiatt az MVM már százezres számlákat is kikalkulálhat. Mindez azért, mert az éves elszámoláskor a felhasznált gázmennyiséget jelleggörbe alapján számítják (azaz télre magasabb, őszre és tavaszra mérsékeltebb, nyárra minimális fogyasztást figyelembe véve), és júniusra és júliusra alig marad az éves (augusztus 1-jétől július 31-ig figyelembe vehető) 63 645 MJ rezsicsökkentett mennyiségből.

Ahogy arról korábban mi is írtunk: az MVM most 12 havi részletfizetést ajánl fel a bajba jutott embereknek, de van egy zárt Facebook-csoport (róluk is írtunk már), amely konkrét segítséget kínál az érintetteknek. Lényegében sztornóztatják az ilyen magas számlákat, és a havi átalányban megállapított, mondjuk, 150 köbméteres részszámlát két-három hónapra olyan mértékűre állíttatják át, amely megfelel az átalány mértékének. Arra mindenkinek felhívják a figyelmét, hogy augusztus 1-je után ismét vissza kell állíttatni az ügyfélszolgálaton az eredeti, példánkban szereplő 150 köbméterre, pontosabban az ez alapján fizetett havi díjnak megfelelő összegre a fogyasztást.

A csoportban azt is hangsúlyozzák, hogy az MVM gyakorlata azért is megkérdőjelezhető, mert az átalánydíjasoknál a részszámlák nem a valós fogyasztást, hanem a becsült átlagfogyasztást mutatják. A ténylegeset ugyanis csak évente egyszer, az elszámoláskor állapítják meg.

Az is világos, ha valaki már be tudta fizetni az olykor 200-300 ezres számlákat, akkor azt a következő éves elszámoláskor visszakapja (ha nem nőtt a fogyasztása), de addig az állami céget hitelezi a fogyasztó.

Megyarázó videó a furcsa számlázásról:

A csoport számítása szerint

azok is beleshetnek a "csavaros számlák" csapdájába, akik 1520 köbméternél többet, de a rezsicsökkentett mennyiségnél kevesebbet használnak el egy teljes évben.

A 24.hu arra a megállapításra jut, hogy a magas új részszámlákat úgy lehetett volna elkerülni, ha mindenki gázóráját leolvasták, illetve bediktáltatták volna az új gázév kezdete (2022. augusztus 1., azaz a rezsicsökkentés részleges felszámolását hozó új szabályok életbe lépése) táján, és az addig elfogyasztott mennyiségről készítettek volna egy elszámolást. Ekkor az új gázév egybeesett volna a leolvasási időszakkal, magyarán leolvasástól leolvasásig (2023. július 31-ig) tartott volna a rezsicsökkentett mennyiség felhasználási ideje és az éves elszámolás is. Az már egy másik kérdés, hogy erre alkalmas lenne-e a rendszerük. Tavaly ugyanis a július végi, augusztus eleji rendkívüli diktálási lehetőség amúgy is próbára tette az MVM rendszerét.

Arról már nem is beszélve, hogy többen ezt kihasználták, és az új szabályok bejelentésekor (2022 júliusában) jóval több gáz elfogyasztását diktálták be, magyarán előre vásároltak a még kedvezményes, 100 forint körüli áron. Ez ugyan talán szabálytalan volt, de ilyen számlákkal az interneten több helyen lehetett találkozni. Mindenesetre idén ez trükk már nem vethető be.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×