eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Nyitókép: NAK/Lévai Zsolt

Exportra is futja ebből a magyar finomságból – piaci körkép

A friss, magyar paradicsomból a vásárlók idén is bőséges kínálattal találkozhatnak a boltokban és a piacokon – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös közleményben.

A szakmai szervezetek által készített piaci körkép szerint a magyarországi paradicsom-termesztés az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. A növényházi termesztésnek köszönhetően pedig a környezeti tényezők sem befolyásolják olyan mértékben a termés mennyiségét és minőségét, mint szabadföldi körülmények között.

A legnagyobb kihívást a növekvő termelési költségek mellett a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus jelenléte okozza a gazdálkodóknak. A fertőzés és a komoly gazdasági kár elkerülése érdekében a legfontosabb a megelőzés és a megbízható szaporítóanyag használata.

NAK/Lévai Zsolt
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara/Lévai Zsolt

Rámutattak, hogy az étkezési paradicsomot a gazdálkodók jellemzően üvegházban vagy fóliasátorban termesztik. Az utóbbi években a támogatások és a kedvező hitellehetőségek miatt több mint 110 hektárral nőtt a növényházi paradicsom területe, így jelenleg 310 hektárnál nagyobb területen folyik paradicsomhajtatás az országban.

Évente átlagosan 150-160 ezer tonna frisspiaci paradicsom kerül ki a magyarországi üvegházakból és fóliasátrakból. Ennek a mennyiségnek a 75-80 százaléka bogyós és fürtös paradicsom, de folyamatos a cseresznye- és koktélparadicsom térnyerése is.

A közlemény szerint a hazai termelők áprilistól októberig tudják ellátni koktél- és cseresznyeparadicsommal a piacot, fürtös paradicsomból pedig április elejétől a tél beköszöntéig önellátó az ország.

Késő tavasszal a termelési volumen növekedése miatt exportra is jut a magyarországi paradicsomból egészen szeptemberig.

Az export mennyisége évről évre nő, 2022-ben az előző évhez képest 17,6 százalékkal több paradicsomot szállítottak a külpiacokra a magyar termelők, mint egy évvel korábban. A legtöbb paradicsomot Csehországba, Szlovákiába és Romániába szállították.

Bár a legkorszerűbb, termálvíz fűtésű üvegházakban már megjelent a téli termesztés, de ebben az időszakban még az import dominál. Ugyanakkor jelezték, hogy tavaly már mintegy 13 százalékkal kevesebb külföldi paradicsom került a boltokba, mint egy évvel korábban. A legtöbb paradicsomot az ország Spanyolországból importálta.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×