eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sydney, Australia - November 4, 2011: Apple Computers logo and shoppers at the Apple Store in Sydney, Australia.
Nyitókép: PhillDanze/Getty Images

Az Apple megtiltotta alkalmazottainak, hogy mesterséges intelligenciával dolgozzanak

Bár az iPhone-okon immár appként is elérhető a ChatGPT, az Apple dolgozói nem alkalmazhatják munkájukban.

A nagy nyelvi modell használata mellett a mesterséges intelligencia másféle változataitól is eltiltotta dolgozóit az Apple - írja a Euronews. A Wall Street Journal értesülése szerint belső dokumentumban közölte a döntést a cég alkalmazottaival, úgy indokolva, hogy a vállalat adatai veszélybe kerülhetnek a ChatGPT és társai által.

Az Apple is dolgozik egyébként saját, mesterséges intelligenciára épülő technológiáin.

Nem a techcég az egyetlen, amely tiltja a modell használatát: az Amazon, a Samsung és a JP Morgan Chase munkavállalói sem nyúlhatnak ezekhez az eszközökhöz feladataik teljesítése közben.

A Wall Street Journal szerint "az Apple aggódik, hogy az ilyen típusú programokat használó munkavállalók bizalmas adatokat adhatnak ki". Azt is közölte a dolgozókkal, hogy ne használják a Microsoft tulajdonában lévő GitHub Copilotját, amely automatizálja a szoftverkódok írását.

A tiltást bevezető vállalatok aggálya az, hogy a modellek mögött álló vállalatok adatokat gyűjtenek - elméletileg azért, hogy folyamatosan javítsák a termékkínálatot. Azt a lehetőséget tartják igazán félelmetesnek, hogy az adathalmaz a látszólag önálló gondolkodásra képes mesterséges intelligencia "kezébe jut".

Az Apple a közelmúltban több mesterséges intelligenciával foglalkozó startupot is felvásárolt, hogy saját chatbotot fejlesszen. Tulajdonképen mindenki előtt beszállt a szegmensbe azzal, hogy 2011-ben elindította a Siri nevet viselő hangalapú asszisztenst, később azonban lemaradt mások mögött.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×