eur:
392.01
usd:
360.2
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
A Mol Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Gyálon 2021. november 15-én. A kormány ettől a naptól 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát három hónapra, a döntést ezt követően vizsgálják felül.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Fellélegezhet a Mol, megkapta a zöld lámpát

Az Európai Bizottság véglegesen jóváhagyta, hogy a Mol felvásárolja az OMV Sloveniját.

Ezzel a Mol-csoport jó úton halad afelé, hogy Szlovéniában a szegmens második legnagyobb piaci szereplőjévé váljon.

A magyar olajtársaság teljesítette az OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének megszerzésére irányuló tranzakció lezárásához szükséges valamennyi feltételt. A szlovén piac második legnagyobb üzemanyag-kiskereskedőjének megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést még 2021. június 7-én írták alá.

Az Európai Bizottság a felvásárlásra vonatkozó részletes vizsgálata során megállapította, hogy miután a Mol teljesítette az Európai Unió által előírt korrekciós követelményeket, a tranzakció lezárását követően is garantált a fenntartható piaci verseny Szlovéniában.

Érvelésében a Mol kifejtette, hogy a piaci verseny az országban az ügyletet és a korrekciós intézkedések végrehajtását követően csak erősödni fog, mivel egy erős második szereplő megjelenése nyomást gyakorol majd az első számú szolgáltatóra, ez pedig jobb árakat és magasabb minőséget fog eredményezni a szlovéniai fogyasztók számára. Az OMV Slovenija felvásárlására vonatkozó pozitív európai bizottsági döntés feltételeként a Mol-csoport 2023 márciusában megállapodást kötött a leendő szlovéniai hálózatából 39 töltőállomás eladásáról a Shellnek.

A Mol arra számít, hogy az OMV Slovenijával történő tranzakció 2023. június 30-ig lezárul.

Az OMV Slovenija 120 töltőállomásból álló kiskereskedelmi hálózatával az ország második legnagyobb üzemagyag-forgalmazója, amely három különböző márkanév alatt működik: OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT. A Mol-csoporthoz tartozó INA horvát olajtársaság 7,75 százalékos részesedéssel rendelkezik az OMV Slovenijaban, a Mollal kötött szerződés értelmében pedig részesedését 33 százalékra növeli.

A Mol-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint csaknem 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A Mol-csoport üzemanyag-kiskereskedelmi szegmense piacvezető a legtöbb országban, ahol működik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×