eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Agricultural worker with tractor preparing land with seedbed cultivator as part of pre seeding activities in early spring season of agricultural works at field, agricultural industry concept
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

Májusi eső aranyat ért, egyelőre nincs panasz az időjárásra

Jól jött az elmúlt napok csapadékos időjárása a mezőgazdaságnak - nyilatkozta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

Petőházi Tamás emlékeztetett rá, hogy 2022-ben milyen súlyos aszály sújtotta Magyarországot. Azonban a téli, majd a kora tavaszi esőzéseknek köszönhetően mostanra már mindenütt visszatöltődött a talaj nedvessége. Mint mondta, a gazdák a csendes, áztató esőnek örülnek a legjobban. Ha a csapadék mennyisége több mint óránként 10 milliméter, akkor a víz már nem tud elszivárogni és károsítja a talaj felső rétegét.

"Jó lenne, ha nyáron is megismétlődne ez az időjárás és minden két hétben jönne ilyen áztató eső. Akkor igazán remek termésre számíthatnánk az idén" hangsúlyozta a NAK növénytermesztési osztályának elnöke.

Az őszi vetésekkel sincs baj

- folytatta Petőházi Tamás - bár a tél nem volt éppen ideális a növények számára. A klímaváltozás következtében egyre ritkább a hideg, havas téli idő. Ehelyett nagy esőkkel járó, néhány hetes lehűlések váltogatják a 4-6 hétig tartó szárazabb időt - mondta a kamarai vezető.

Ellenben a mostani hűvös, esős időjárás a gyümölcsösöknek kedvez - hangsúlyozta a szakember - mert olyan, mint egy tavaszi lemosó permetezés, amely nemcsak a gyümölcsfákat, hanem a szőlőket is megszabadítja a károkozóktól.

Petőházi Tamás arról is beszélt, hogy a legtöbb helyen még a nagy esőzések előtt sikerült befejezni a tavaszi, szántóföldi munkákat. A gazdák, mivel számítottak az esős időre, szinte mindenhol igyekeztek időben végezni. Az enyhe télnek és a csapadékos tavasznak azonban az a hátránya, hogy ez az időjárás különösen kedvez a gombás fertőzéseknek. Ezért erre fokozottan oda kell figyelni, mert az idén nehezebben tudjuk megvédeni a növényeket a gombáktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×