eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Young woman with red hair buying groceries in a local supermarket, feeling depressed by the high prices in the store and leaning on her shopping cart
Nyitókép: Brothers91/Getty Images

Újabb fontos részletek a kötelező bolti akciókról

Június elsejétől jönnek az engedményes árak a boltokban, itt vannak a részletek.

Már készülnek az élelmiszer-kereskedők a következő hónaptól szeptember végéig kötelező akciózásokra, amely a kormányrendelet szerint több változást hoz a vásárlásokban. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség tájékoztatása alapján a napi.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat:

  • Az akcióra kötelezett boltokban folyamatosan, heti termékváltással kell kötelező árakciókat szervezni úgy, hogy az akciós időszakoknak megszakítás nélkül szükséges egymást követniük.
  • Az aktuális akciók időtartama csütörtökönként 0 órától a következő hét szerda 24 óráig lesz érvényes, de a boltos dönthet úgy is, hogy az egybefüggően legalább 168 órára meghirdetett kedvezményes fogyasztói ár másik napon lép érvénybe. Nem lehet ellenőrzés nélkül meghirdetni az akciókat: azok az üzletek, amelyek egy-egy termék esetén a saját ritmusukhoz jobban igazodó, más időszakot választanak az árkedvezményre, az akció kezdete előtt két nappal be kell jelentsék azt a kereskedelemért felelős miniszternek.
  • A hetente kötelezően váltakozó akciókat a rendelet húsz termékkategóriában írja elő, amelyekből egy-egy árucikket kell kiválasszanak a kereskedők abból a választékból, amelyben legalább ötféle különböző terméket forgalmaznak.
  • Az akciózásra kijelölt alapkategóriákból mindig csak egy terméket kell kötelező kedvezménnyel kínáljanak.
  • A kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni.
  • Az akciós ár attól függ majd, hogy a kereskedőnél a heti kedvezményes időszakot megelőző 30 napban mekkora volt az adott árucikk legalacsonyabb fogyasztói ára, és annak 10 százalékkal olcsóbb verzióját kell alkalmazni a kiválasztott terméknél.
  • Az üzletben jól láthatóan fel kell tüntetni a termék mellett a kedvezményes árat és az engedmény mértékét is. Egységes grafikai alapra szerkesztett plakáton kell majd közölni az árakat. A vásárlótéren kívül az üzletek online felületein is kötelező lesz közzétenni az éppen érvényes hatósági árakciót.
  • A boltban kötelesek gondoskodni a folyamatos kiszolgálásról, úgy, hogy az akciós termékből legalább akkora mennyiséget kell forgalmazni, amennyit az előző évben naponta átlagosan eladtak az adott portékából.
  • A fogyasztóvédelmi hatóság júniustól szeptember végéig a vásárlók érdekében folyamatosan ellenőrzi majd az árakciózás szabályosságát. Ha a trükköző boltos jogszabályt sért, a naponta többször is kiszabható bírság termékenként akár több tízmillió forintra is rúghat, sőt, a büntetés szigorúbb esetben legalább egy nap, legfeljebb fél év üzletbezárás is lehet.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×