eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Prescription medication is strewn about, with pill bottles in the deep background.
Nyitókép: Darwin Brandis/Getty Images

Leporolnak egy kardinális, szinte mindenkit érintő szabályozást

Az Európai Kórházi Gyógyszerészi Szervezet elnöke szerint kiemelten fontos az új uniós gyógyszerügyi törvény megalkotásánál, hogy az erősítse a betegbiztonságot és gördülékenyebbé tegye a gyógyszerekhez való hozzáférést.

Süle András szerintaz Európai Unió történetének egyik legátfogóbb gyógyszerügyi szabályozási folyamata zajlik. A szakember azt mondta, a jelenlegi – a kutatástól a törzskönyvezésig, a forgalmazástól az alkalmazásig kiterjedő, a gyógyszerek „életének” valamennyi szegmensét taglaló – több mint húsz éves szabályozás fölött kissé eljárt az idő.

A jogalkotási folyamat pillanatnyilag az Európai Bizottság szintjén tart. Javaslatát április 26-án fogják publikálni, amit követően az Európai Tanács és az Európai Parlament külön-külön is tárgyalni fogja a javaslatot. A konzultációs periódusban már az egyes szakterületek, így például az egészségügyi szakembereket képviselő testületek és tagországi szervezetek is véleményt nyilvánítanak, megtéve kiegészítő javaslataikat a készülő szabályozás kapcsán – hívta fel a figyelmet Európai Kórházi Gyógyszerészi Szervezet elnöke.

Süle András szerint a fő célt illetően nyilván más és más aspektusokat emelnek ki az eltérő szakterület képviselői, hiszen egy 28 fejezetből álló irányelvcsomagról van szó. A betegágy mellett dolgozó gyógyszerészeknek a készülő szabályozás

legfontosabb üzenete a betegbiztonság fokozása,

továbbá a gyógyszerekhez való hozzáférésnek az egyenlőbbé és gördülékenyebbé tétele.

Ezen belül leginkább a betegbiztonsági irányelveknek a fejlesztése üdvözlendő, ami – mint fogalmazott – különösen hangsúlyosan tűzi zászlajára az egyes ritka betegségeket kezelő gyógyszereknek a törzskönyvezhetőségét és a kapcsolódó kutatások segítését, kiváltképp a gyermekgyógyászat területén.

Ugyancsak lényegi eleme az új szabályozásnak a betegtájékoztatás egy új formája, amit elektronikus betegtájékoztatónak hívnak, és a hagyományos, papíralapú betegtájékoztatók mellett fog majd az egyes gyógyszeres dobozokon érvényesülni – jegyezte meg a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×