eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

MNB: egyre gyorsabb ütemben mérséklődhet az infláció

A következő hónapokban a fogyasztóiár-index előbb lassú, majd egyre gyorsabb ütemű mérséklődése várható; az év végére egyszámjegyű infláció elérése gazdaságtörténetileg nagy eredmény lesz - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke kedden a monetáris tanács kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.

Kiemelte: a jegybank adatai alapján januárban tetőzött az infláció, majd megindult az árdinamika lassú csökkenése. A prognózis szerint márciusban lassú dezinfláció, majd ezután erős dezinflációs pálya várható, jó esély van év végére az egyszámjegyű infláció elérésére.

Az MNB változatlanul hagyta idei, de növelte 2024-es inflációs prognózisát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) változatlanul 15,0-19,5 százalékos sávban hagyta idei inflációs prognózisát legfrissebb Inflációs jelentésében, de növelte jövő évi várakozását, ugyanakkor 0-1,5 százalékra mérsékelte 2023-as GDP előrejelzését.

A jelentés kedden közölt főbb számai szerint az MNB 2024-ben 3,0-5,0 százalékos sávba várja az inflációt, míg tavaly decemberben még 2,3-4,5 százalékot prognosztizált.

A jelentés 2025-re 2,5-3,5 százalékos inflációval számol, akárcsak korábban.

A gazdasági növekedés a jegybank legújabb számítása szerint 2023-ban 0-1,5 százalék között lehet a korábban várt 0,5-1,5 százalék helyett, 2024-ben és 2025-ben pedig változatlanul 3,5-4,5 százalék, illetve 3,0-4,0 százalék.

Kamatdöntés: a jegybank fenntartja a szigorú monetáris kondíciókat

A szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi közleményében, amelyet a kamatdöntő ülést követően a jegybank honlapján tett közzé a testület.

A monetáris tanács keddi döntésével 13,0 százalékon tartotta az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét sem módosította.

A döntés indoklásában a tanács hangsúlyozta, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

A közlemény szerint a jegybank folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, illetve az inflációs kilátások alakulását, és a kockázatok fokozódása esetén kész megtenni a megfelelő lépéseket.

Hangsúlyozták: az MNB a október közepén bevezetett egynapos eszközök kondícióinak alakítása során továbbra is a kockázati megítélésben bekövetkező tartós változásokat veszi figyelembe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×