eur:
369.11
usd:
344.57
bux:
48545.11
2023. június 7. szerda Róbert
Nyitókép: Pixabay

Fontos változtatásra készül a kormány a babaváró hitelnél

A kedvezőbb szabályokat fogadnának el az otthonfelújítási támogatásra pályázók ügyében is.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány azt a rendelettervezetet, amely a babaváró hitel és az otthonfelújítási támogatás egyes szabályain, határidőin lazítana – írja a Portfolio.

A babaváró kölcsönkonstrukció esetében szükséges néhány, az igénybevétel folyamatát egyszerűsítő, az egyéni élethelyzetek figyelembevételét megkönnyítő módosítás végrehajtása. Az előterjesztés – a jogalkalmazás során felmerült tapasztalatok és az igénylő állampolgárok visszajelzései alapján – tesz javaslatot az otthonfelújítási támogatás, valamint a babaváró támogatás feltételrendszerében szükséges változtatásokra.

A 2022. december 31-én nagyrészt lezáruló otthonfelújítási támogatás iránt az év végén beérkezett jelentős mennyiségű kérelem megfelelő elbírálhatósága igényel beavatkozást.

A rendelettervezetről szóló hatásvizsgálat szerint alapvetően háromfajta változtatást tervez a kormány a szabályokon:

  • a babaváró támogatás egyes igényérvényesítési határidői 60-ról 180 napra történő meghosszabbításáról rendelkezik visszamenőlegesen is, azaz az ügyintézés során egyes dokumentumok bemutatására, igénylések benyújtására adnak ezzel több időt.
  • az otthonfelújítási támogatás esetében lehetővé teszi, hogy a 2022 végén kérelmet benyújtók és elutasításban részesülők ne kerülhessenek rosszabb helyzetbe, mint akik még jóval a határidő előtt nyújtották be kérelmüket, és így mulasztásukat orvosolva újra beadhatták azt. Így lehetőség nyílik az elutasított kérelmek egy bizonyos köre bírálatának újbóli megnyitására és a mulasztások utólagos orvoslására.
  • az elektronikus formában benyújtott igénylések esetén az elbírálási határidőt egy alkalommal 45 nappal meghosszabbíthatják.
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×