eur:
389.48
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Hamarosan egy földrész használja el a földi áram több mint felét

A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése szerint 2025-re Ázsia már több áramot fog felhasználni, mint az Egyesült Államok és az Európai Unió együttvéve.

A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint Ázsia részesedése a globális villamosenergia-fogyasztásból gyorsan nő, mivel az ezredfordulón csak a világ áramfelhasználásának csupán egynegyede jutott a térség országaira – írja Facebook-oldalán a Statista.

A növekedés egyértelműen Kínában a leggyorsabb: míg 2000-ben még csak a globális áramfelhasználásból 10 százalékkal részesedett az ország, addig 2025-ben ez akár a 33 százalékot is elérhet.

Kína áramigényének drasztikus megugrásáért azonban nem a népesség növekedése a felelős,

mert az már évek óta negatívba fordult. Az áramfogyasztás emelkedése egyértelműen az életszínvonal javulásával, főleg a légkondicionálók gyors elterjedésével magyarázható.

Ugyanakkor többi nagy, Ázsia országban várhatóan tovább emelkedik a népesség száma, ami fokozza az villamos-energia igényt. Bár ezekben az országokban egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a megújuló villamosenergia-forrásokra, a gyorsan növekvő igények miatt a szénerőműveket is mind nagyobb mértékben használják.

Kínában például párhuzamosan emelkedik a megújuló forrásokból származó energia és a szénalapú áramtermelés.

Az ázsiai országok eltérő ütemű fejlődése miatt sok államban várhatóan tovább emelkedik majd a szén-dioxid-kibocsátás. Kínában ellenben az előrejelzések csökkenő tendenciát mutatnak és így összességében a világnak ez a térsége mégis kevesebb üvegházhatású gázt fog a légkörbe engedni.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×