eur:
389.27
usd:
362.9
bux:
67953.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Elektromos autót töltenek a GreenTech 2021 Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia második napján Zalaegerszegen, a ZalaZone Járműipari Tesztpályán 2021. szeptember 25-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Elektromos autózás: érdekes számok a "megtérülő" választásról

Folyamatosan nő a teljesen elektromos meghajtású autók száma Magyarországon, de arányuk még így sem éri el az összes gépjármű egy százalékát. Ezt a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke mondta az InfoRádióban. Pukler Gábor szerint rendszeres használat mellett 6-8 éven belül visszahozzák az árukat az elektromos autók.

Jelenleg nagyjából 33 ezer tisztán elektromos meghajtású gépjármű van Magyarországon, ami az állomány 0,8 százaléka. Két éve ez az arány még csak 0,3 százalék volt. A tölthető hibridekkel együtt több mint 60 ezer olyan jármű van, amely képest teljesen elektromos üzemmódra.

„A fogyasztásnál érdemes megnézni azt, hogy 100 kilométer megtétele mennyibe került egy benzines, egy dízel- vagy egy elektromos autóval: kevesebb mint kétharmadába kerül az autózás” – mondta Pukler Gábor.

Nagy kérdés, hogy mennyivel kerül többe az elektromos autó, mint a hagyományos. Az elnök szerint 15-20 százalékkal az új autók esetében. A környezettudatosság mellett anyagi megfontolások is szólhatnak a zöld autó megvétele mellett, hiszen

az olcsóbb üzemeltetési költségek miatt visszahozzák az árukat az elektromosok. Gyakori használat, napi 200 kilométer mellett 6-8 év alatt.

Tegyük hozzá, nem mondható átlagosnak ez a kilométerszám.

A Jövő Mobilitása Szövetség vezetője nem számít arra, hogy öt-tíz éven belül többségbe kerülnek az elektromos autók, ha 10-15 százalékra feljön az aránya tíz éven belül, az már nagyon jónak számítana.

Másik kritikus pont a töltőellátottság. Erről Pukler Gábor úgy nyilatkozott, hogy már

több mint kétezer töltőállomás van az országban.

Igaz, a hosszabb utazás így is tervezést igényel – fűzte hozzá.

Az e-autók tartósságáról elmondta, hogy a karosszériájuk nem sokban különbözik a hagyományos autókétól. Az akkumulátorra nyolcévnyi garanciát adnak, valakinél ez 80, másnál 90 százalékos kapacitásmegmaradást jelent. Extrém példaként említette, hogy már egymillió kilométeres futásteljesítmény után is mértek 90 százalék fölötti akkumulátorteljesítményt. Pukler Gábor hozzátette, hogy az elektromotorban gyorsan kopó alkatrész nincs, olajozni nem kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×