eur:
389.47
usd:
362.85
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Picture of the logo of Gazprom on their Serbian main office in Belgrade. Gazprom is one of the main oil compnaies from Russia
Nyitókép: BalkansCat/Getty Images

Jelzés érkezett a Gazpromtól

Közel ötödével esett vissza az orosz állami gázcég földgázkitermelése. A gázkutak egy részét le is zárták, ezeket pedig nagyon nehéz újraindítani.

A Gazprom gázkitermelése az előző év azonos időszakához képest 18,6 százalékkal, 344 milliárd köbméterre csökkent az előzetes becslések szerint, míg a nem FÁK-országokba irányuló gázexport 10 hónap alatt 42,6 százalékkal (67,6 milliárd köbméterrel) 91,2 milliárd köbméterre esett – jelentette kedden a gázholding az orosz állami hírügynökség, a TASS szerint.

Eközben a Gazprom átlagos napi exportja októberben 11,5 százalékkal csökkent havi szinten, 139 millió köbméterre. A gázvállalat a megerősített kéréseknek megfelelően továbbra is szállít gázt még Európába is, de most már lényegében csak a Magyarországra futó Török Áramlaton keresztül – ismerteti a napi.hu.

A tényleges gázkitermelési statisztikáknál várhatóan jelentős visszaesések jönnek még: ugyanis májustól szeptemberig a Gazprom elfáklyázta a nem leszállított gázmennyiségeket. Ilyenkor egyszerűen begyújtják és elégetik a felesleget, ha azt már nincs hol tárolni a készleteket, a csöveket pedig nem akarják leállítani. Finnország mellett biztosan több millió köbméternyi gázt égettek el, de vélhetően ez történt a német és lengyel hálózatok orosz végpontjainál.

A vállalat gázszállító rendszeréből származó belföldi szállítások iránti kereslet 5,6 százalékkal (11,1 milliárd köbméterrel) csökkent a vizsgált időszakban. Ugyanakkor tovább növekszik a Kínába irányuló gázexport a Power of Siberia gázvezetéken keresztül, és a szállítások rendszeresen meghaladják a napi szerződéses mennyiséget

„Az Európai Unió gázfogyasztásának csökkenése a globális gázkereslet csökkenésének egyik fő mozgatórugója lett. Az első előzetes becslések és a rendelkezésre álló aktuális adatok szerint a globális gázkereslet több mint 40 milliárd köbméterrel csökkent 2022 tíz hónapjában” – értékelte a piaci helyzeteket a Gazprom. Ebből a mennyiségből az Európai Unió 27 országa mintegy 85 százalékkal, azaz 36 milliárd köbméterrel részesedik.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×