INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

költségvetés

átcsoportosítás

magyar közlöny

Gold coin Stack On the table save money Taking care of money

Nagy tili-toli történt a költségvetésben

Infostart

Százmilliárdokat csoportosított át a kormány, a Központi Maradványelszámolási Alapnál pedig közel 200 milliárdos túllépést engedélyeztek.

A Központi Maradványelszámolási Alap 198 milliárd forinttal léphető túl, ebből a nem állami felsőoktatási intézmények 123 milliárddal részesednek. Feloldásra került a Külgazdasági és Külügyminisztérium költségvetéséből zárolt csaknem teljes összeg. Ide beszerzésre 33 mentőautóra adott pénzt a kormány – szemlézi a Napi.hu a Magyar Közlönyben megjelent határozatot.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok forrásjuttatásaiból elvesz 5,9 milliárd forintot. A Megtakarítási Alapból pedig 6 milliárd 598 milliót át tesz a Központi Maradványelszámolási Alapba. A TIM a közlekedési társaságok forrásjuttatásaira 6,2 milliárd forintot fordíthat – fűzik hozzá.

Az is kiderült, hogy a Központi Maradványelszámolási Alap belül a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatás 2,5 milliárd forinttal lett kevesebb, ezt a pénzt a külügyi fejlesztési és kutatási programok kapták.

A kormány elvett a Központi Maradványelszámolási Alapból 6,6 milliárd forintot is. Ebből a fővárosi, megyei kormányhivatalok és járási kormányhivatalok 2,8 milliárd, míg a nem állami felsőoktatási intézmények 2,5 milliárd forinttal részesedtek.

Ugyan csak ennél a költségvetési fejezetnél 198 milliárdos túllépéséről döntött a kormány. Ebből a nem állami felsőoktatási intézmények 123 milliárddal részesedtek. A vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére 41 milliárd, az iparűzési adókedvezménnyel kapcsolatos önkormányzati támogatásra 27 milliárd fordítható.

Túllépésre is lesz lehetőség

A Rendkívüli kormányzati intézkedések kasszája 68,5 milliárddal csökkent, ezt a pénzt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kapta, a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyéb társaságok forrásjuttatásaira.

A határozat megengedi Belügyminisztérium költségvetésében szereplő, a terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó kiadások 2,3 milliárd forinttal történő túllépését. A Külgazdasági és Külügyminisztérium költségvetéséből zárolt 20,4 milliárd forintból 19,4 milliárdot feloldott a kormány.

Egy másik módosítóban 33 mentőautó idei beszerzésére biztosított a kormány 2 milliárd 291 millió forintot, az Országos Mentőszolgálatnak.

Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018