INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

iparűzési adó

deviza

dollár

euró

Kihirdették: keddtől devizában is fizethető egy fontos adónem

Kihirdették: keddtől devizában is fizethető egy fontos adónem

Infostart

A magyar cégek mostantól már euróban vagy amerikai dollárban is teljesíthetik a helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét.

A Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg a „Kormány 366/2022. (IX. 26.) Korm. rendelete a helyi iparűzési adó devizában történő megfizetéséről” című kormánydöntés, ami kimondja, hogy az adózó 2023. január 1. napjától esedékessé váló helyi iparűzési adóelőleg és helyi iparűzési adó fizetési kötelezettségét a Magyar Államkincstár által a helyi iparűzési adót bevezetett iletékes önkormányzat, illetve – a különleges gazdasági övezetbe tartozó adózó esetén – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére e célból euró vagy amerikai dollár devizanemben történő adófizetésre nyitott számlára történő átutalással is teljesítheti.

Mint olvasható, a rendelet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztésekor hatályát veszíti.

A Portfolio megjegyzi, a kormány fenti döntése nem váratlan, Varga Mihály pénzügyminiszter két hónappal ezelőtt már jelezte: a cégek a társasági adót és az iparűzési adót nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik. A társasági adó más devizában történő befizetésének lehetőségét már augusztusban kihirdette a kormány.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018