eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Fogy az energia - ennyit tud most a nagy olajkartell

A kitermelés emelésének mértéke kicsi, viszont azt jól mutatja, hogy a kartell komolyan igyekszik befolyásolni az olajárakat

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete naponta százezer hordóval növelné a kitermelését. Ez az egyik legkisebb növekedés az OPEC-kvóták 1982-es bevezetése óta; a százezer hordó ugyanis csak 86 másodpercnyi globális olajkeresletnek felel meg, írja a Portfolio.hu.

"Ez olyan kevés, hogy már értelmezhetetlen. Fizikai szempontból marginális, politikai gesztusként pedig szinte sértő" - mondta Raad Alkadiri, az Eurasia Group energia-, klíma- és fenntarthatósági ügyvezető igazgatója. Az elmúlt hónapokban a kartell országai vállalták a kitermelésük növelését, de a kitűzött célokat nem tudták teljesíteni, mivel a termelési potenciált kimerítették az új kapacitásokba való elmaradt beruházások után.

Az orosz-ukrán háború óta a tartalék kínálat hiánya felhajtotta az energiapiacokat és az inflációt.

Az OPEC szerdán kijelentette: a globális kínálat 2023 után nem fogja kielégíteni a keresletet. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez tartozó 38 ország biztonsági olajkészletei jelenleg több mint harminc éve a legalacsonyabb szinten vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×