eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open
Nyitókép: Luis Cagiao Photography/Getty Images

Marokszámra esszük a gyógyszert

Az áprilisi forgalomhoz képest 6 százalékkal bővült a támogatott vényköteles gyógyszerek eladása májusban – tudta meg a VG. Az előző évhez mérten majd 12 százalékos a növekedés mértéke.

„Májusban tovább folytatódott a támogatott vényköteles gyógyszerforgalom bővülése az áprilisi lassulás után” – ismertette a VG-vel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatait elemző Hiflylabs Zrt.

A legfrissebb adatok szerint a bruttó forgalom 50,1 milliárd forintot tett ki májusban. A támogatott vényköteles forgalom áprilishoz képest 6 százalékkal bővült, az előző évhez képest pedig 11,9 százalékkal. A gazdasági portál megjegyzi, hogy az adatok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy tavaly májusban még életben voltak a korlátozó intézkedések, amik befolyásolhatták a támogatott, vényköteles gyógyszerek keresletét.

Mindazonáltal a forgalmi adatokhoz hasonlóan a dobozeladások száma is jelentősen emelkedett.

2022. májusában 16,3 millió doboz vényköteles támogatott terméket adtak el a magyar gyógyszertárak.

Az előző májushoz képest a növekedés mértéke 5,6 százalék, áprilishoz képest 4,9 százalék.

Mint olvasható, az adatokat vizsgálva az eladott mennyiség növekedése nem egyenletes a különböző gyógyszerek szerint. A 4,9 százalékos dobozeladáshoz a legnagyobb mértékben, 2,2 százalékponttal a szívgyógyszerek járultak hozzá. Egyedül egy gyógyszerkategória csökkentette a növekedést, a fertőzésellenes szerek, méghozzá 0,3 százalékponttal. Ehhez a gyógyszercsoporthoz tartoznak az antibiotikumok, amelyek darabszáma 10 százalékkal esett vissza az előző időszak óta. Éves viszonylatban nem történt visszaesés, sőt 60 százalékkal több antibiotikumot vittek a betegek.

A VG mások mellett arra felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon a fogyasztói árak májusban 10,7, júniusban pedig 11,7 százalékkal gyorsultak az előző év azonos időszakához mérten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ebből a gyógyszerárak inflációja májusban 3,1, júniusban pedig 3,6 százalékos emelkedést mutatott. A KSH adatai szerint

a lakosság átlagosan a jövedelem 5 százalékát költi egészségre, annak felét, körülbelül 2,5 százalékát pedig gyógyszerekre.

Dobozárak

A legmagasabb mértékben a bőrgyógyászati szerek esetében nőttek a dobozárak, átlagosan 21,8 százalékos mértékben. Jelentős, két számjegyű áremelkedést könyvelhettek el a vérképző, a tápcsatorna, a parazitaellenes és az váz- és izomrendszer gyógyszerkategóriák is.

Továbbá öt gyógyszercsoport átlagára csökkenni tudott, mint

  • a hormonkészítmények,
  • az érzékszervi,
  • a légzőrendszeri,
  • idegrendszeri és
  • fertőzésellenes gyógyszerek.

Az átlagár csökkenése azzal magyarázható ezekben a kategóriákban, hogy a betegek olcsóbb kiszerelésekkel helyettesíthették megszokott gyógyszereiket ebben a hónapban 2021 májusához képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×