eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin
Fatih Birol, executive director of the International Energy Agency (IAE), during a panel session on the opening day of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Monday, May 23, 2022. The annual Davos gathering of political leaders, top executives and celebrities runs from May 22 to 26. Photographer: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

Baljós jelzés érkezett Davosból

A globális olajpiacok előtt álló kihívásokról beszélt a Nemzetközi Energia Ügynökség vezérigazgatója, kiemelve: a kínai kereslet jelentős hatással lehet a következő hónapokban.

A CNBC tudósítása szerint Fatih Birol a Davosban zajló Világgazdasági Fórumon adott hétfői interjúban sötét képet festett a jelenlegi helyzetről, az olajárat magasnak nevezte, hozzátéve, hogy ez kockázatot jelent a gazdasági fellendülésre nézve, különösen az importra szoruló fejlődő országokban – írja a Portfolio.

„Ez a magas élelmiszerárakkal együtt veszélyes, lépésről lépésre recesszióba taszíthatja a világot” – figyelmeztetett az IEA vezérigazgatója.

Az orosz–ukrán háború következtében a kínálattal kapcsolatos aggodalmak tartják nyomás alatt az olajpiacot, jelenleg is 110 dollár felett áll a Brent és a WTI árfolyama. Fatih Birol szerint a piac a következő hónapokban további kihívásokkal nézhet szembe. Remélhetőleg az Egyesült Államokból, Brazíliából, Kanadából érkező keresletnövekedést ellensúlyozni tudja a nagy olajkitermelők, például a Közel-Kelet felől érkező kínálatnövekedés.

„Különben csak reménykedhetünk abban, hogy nem lesz nagy baj az olajpiacon…, hogy a kínai kereslet gyenge marad” – fűzte hozzá megjegyezve: ha Peking visszatér a megszokott fogyasztásához és trendjéhez, akkor nagyon nehéz nyár vár a világra.

Az interjú során a szektorban elkönyvelt jelentős profitokról is kérdezték a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetőjét, aki szerint ezeket az összegeket arra kellene fordítani, hogy kiváltsa a világ az orosz olajat és földgázt. Reményét fejezte ki, hogy a tiszta energiába, a napenergiába, szélenergiába, hidrogénbe és a tárolásba ömlenek ezek az összegek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×