eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Woman working in a factory
Nyitókép: aydinmutlu/Getty Images

Életmentő lenne az elszállt energiaárak kompenzációja a kkv-knak

Az emelkedő energiaárak kompenzációjára lenne szükség a hazai kis-, és középvállalkozások körében, másképpen hosszabb távon tömeges cégbedőlések jöhetnek – mondta érdeklődésünkre egy hetven főt foglalkoztató, szerszámgyártással és műanyag fröccsöntéssel foglalkozó magyar vállalkozás ügyvezető tulajdonosa.

„Szinte csak napi árak vannak, folyamatosan emelkedők” – kezdte Gaszt Attila, a GIA Form ügyvezetője hozzátéve, hogy a nyersanyagárak növekedése beláthatatlan következményekkel járnak, ami miatt állandó jelleggel újra kell kalkulálni az árakat. Ezt nagyon nehéz „átverni” a megrendelőkön, különösen akkor, amikor a háború előtti időszakban egy egyéves, de akár többéves szállítói szerződéssel rendelkezett az ember. Mindez ráadásul nem is csak az acélra és alumíniumra, hanem a műanyag granulátumokra is értendő – jegyezte meg.

Gaszt Attila ugyancsak hatalmas problémának nevezte az olaj és földgáz, és emiatt kiváltképp az elektromos áramnak az árnövekedését, ugyanis, mint emlékeztetett,

az iparban nincs ársapka,

tehát nincs hatósági ára az energiának. Példaként megjegyezte, hogy a GIA Form Kft.-nél egy évvel korábban a bevétel 5 százalékát tette ki ez a költség, mára viszont 500 százalékot drágul az elektromos áram, így 25 százalékot tesz ki, ami olyan mértékű költségemelkedés, amit egész egyszerűen nem lehet az árakban érvényesíteni. Jó esetben legfeljebb egy részét, de vannak olyan szállítói szerződéseik, amiken egyáltalán nem tudnak momentán változtatni – tette hozzá a cégtulajdonos.

Gaszt Attila azt is hangsúlyozta, hogy amennyiben nincs mód érvényesíteni az árakat, az nyilván veszteséget jelent a vállalkozások számára, ami végül – tartalékok hiányában – cégbedőléshez is vezethet. Szerinte ilyen szempontból különösen veszélyeztetettek lehetnek a fém- és műanyagfeldolgozással, szerszámgyártással és lakatosipari termékek előállításával foglalkozó vállalatok. Szerinte egyébként nem kétséges, hogy

az árak esetleges érvényesítése végül a fogyasztóknál, végfelhasználóknál csapódna le. Máskülönben az ő megrendelőik kerülnének bajba, csődbe

– mondta.

A GIA Form tulajdonos ügyvezetője szerint a legnagyobb segítséget az energiaár kompenzációjában látná. Gaszt Attila szorgalmazná is az iparági összefogást az ügyben, egyelőre azonban nincs tudomása arról, hogy felvetéseik – akár a kamara, akár egyéb szervezetek részéről – eljutottak volna kormányzati szintekig.

Végül azt is hozzátette: „lehet, hazabeszélek, de talán a kkv-knak lenne a legnagyobb szüksége energiaár-kompenzációra, ugyanis a nagyvállalatok erejüknél és méretüknél fogva könnyebb helyzetben vannak, és előbb érnek el eredményeket. A kkv-knak viszont nagyon-nagyon nehéz érvényesíteniük az áremelkedéseket.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×