eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Adóelengedést és áfacsökkentést követel az új benzinkutas szervezet

A hatósági ár törvényes képzését kéri a kormánytól a most megalakult Független Benzinkutak Szövetsége – mondta Egri Gábor elnök. A szervezet a jövedéki adó áfamentességét, továbbá az üzemanyagok áfájának 5 százalékra csökkentését javasolja.

Megalakult a Független Benzinkutak Szövetsége, 160 jogi személyiségű társasággal, egyesületi formában. Egri Gábor elnök elmondta, ez 300-400 benzinkutat jelent országosan, az ország kútjainak 15 százalékát lefedik, kis- és középméretű, családi vállalkozásokról van szó.

A szövetség hétfői közgyűlésén nyilatkozatot fogadott el, amely kimondja, hogy támogatják a kormány családpolitikáját, de nem a családok terhére. Úgy vélik, az üzemanyagárstop tízezer család megélhetését érinti. Kérik a hatósági ár törvényes képzését, ami biztosítja a családi vállalkozások megélhetését. Javasolják a jövedéki adó áfamentességét és az üzemanyagok áfájának 5 százalékra való csökkentését – fejtette ki az elnök.

"Ezek a kisvállalkozások évtizedeken keresztül sikeresen működtek a piacon monopóliumokkal szemben, most viszont a csőd szélére kerültek. Ezért vettük fel a kormányzattal a kapcsolatot, és kérjük a kormány megértő támogatását és segítségét, hogy ezek a piaci szereplők ne tűnjenek el" – hangsúlyozta.

Egri Gábor reméli, hogy az ő szervezetükkel is lesz egyeztetés, és a kormány elé terjeszthetik véleményüket. Hétfői bejelentés szerint György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Mobil Petrollal és a Vállalkozók Országos Szövetségével tárgyalt.

Az elnök azt mondta, elképzeléseikben egy jogszabályra hivatkoznak. "A hatósági ár törvényes képzését úgy lehet megvalósítani, hogy az fedezi a bevételeit, kiadásait a vállalkozásoknak, tehát biztosítja ezeknek a családi vállalkozásoknak a megélhetését. Erre Magyarországon törvény van, tehát

nem lehet veszteséges tevékenységbe kényszeríteni magyarországi családi vállalkozásokat."

Egri Gábor szerint a célzott támogatás azért nem lenne megoldás, mert mindegyik vállalkozásnak más a költségösszetétele, más az alkalmazotti létszáma. A lengyel példát tartják mérvadónak: a varsói kormány 8 százalékra csökkentette az áfát, és a piaci viszonyokba nem avatkozott be.

"Hagyni kell a versenyt Magyarországon is kibontakozni. Ezek a családi vállalkozások évtizedek át sikeresen versenyeztek a nagy multinacionális cégekkel, piaci űrt töltöttek be, jó minőségben szolgáltattak. Ezeket a versenyzőket életben kell hagyni" – tette hozzá.

A szakember megemlítette azt is, hogy az államnak jelentős bevétele van az üzemanyagokból. A 480 forintból 258 forint az üzemanyag ellenértéke, 30 forint a kiskereskedelmi árrés, a többi adó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×