INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

mekh

földgáz

gáztartalék

energia

Manometer pressure gas line with valve

Kiderült, mennyi gáztartalék áll még rendelkezésre

Infostart

A január végi hidegebb időjárás és az eddig szokatlanul enyhe február mellett továbbra is megfelelő mennyiségű földgáztartalék áll az ország rendelkezésére. A hazai tározók töltöttsége 27,77 százalékos.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a magyar tárolókban biztonsággal rendelkezésre áll a téli fűtési szezonban időarányosan még szükséges földgázmennyiség. A szervezet számos modellszámítást végez, és azokat rendszeresen aktualizálja az eltelt téli időszak tényadataival. Több különböző hőmérsékleti forgatókönyvet is figyelembe véve a legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésünkre álló gázmennyiség és bőséges a biztonsági tartalék is - közölték.

Emlékeztetnek arra, hogy a lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében 2021. október 1-jére az egyetemes szolgáltatóknak jogszabály által meghatározott betárolt földgázmennyiséggel kellett rendelkezniük, ami több mint 2,1 milliárd köbméter földgáz tárolóba helyezését jelentette. Ezen felül amennyiben szükségessé válna, úgy a biztonsági készlet garantálni tudja a lakosság ellátásbiztonságát.

A magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye - hőmérséklettől függően - átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter. Másfél hónappal a betárolási időszak, vagyis április 1. előtt a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt

még mindig az éves lakossági fogyasztás mintegy 50 százaléka, 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

A MEKH szerint fogyasztásarányosan az ország kiemelkedően magas földgázkészletekkel rendelkezik Európában. Február második felében itthon az éves fogyasztás 17,33 százaléka van betárolva, ami mellett az import és a hazai termelés is folyamatosan és zavartalanul rendelkezésre áll.

A tárolói készletek alapján megállapítható, hogy a március végéig várható másfél havi hazai teljes felhasználás mintegy 90 százaléka jelenleg is hozzáférhető a tárolókban.

Nyitókép: zorandimzr/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018